Ciasto z kaszy i warzyw przygotowałam, do którego mnóstwo ziół i przypraw dodałam. Całość w piekarniku zapiekałam, a na końcu mozzarellę i pesto z rukoli dodałam. Dzięki przyprawom jakie zmieszałam, ciekawy smak uzyskałam, który wyszedł ostry, niebanalny, w połączeniu z kaszą i warzywami idealny. Mozzarella i pesto ciekawie się tu wkomponowały i swojego smaku całości nadały. Ilość składników może zniechęcić Was do ciasta przygotowania, ale przyprawy to podstawa smaku tego dania. Uwierzcie mi, że naprawdę bardzo łatwo je się przygotowuje, a efektu smakowego nikt, nie pożałuje.
Składniki
na okrągłą formę o średnicy ok. 25 cm:
zioła i przyprawy:
- duży pęczek szczypiorku,
- garść świeżego lubczyku,
- garść mięty zwykłej i pieprzowej,
- duży pęczek pietruszki naci,
- 2 liście laurowe,
- 1 płaska łyżeczka pieprzy czarnego, świeżo mielonego,
- ½ łyżeczki płaskiej kminku mielonego,
- czubek łyżeczki cynamonu mielonego,
- czubek łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
- 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego,
- 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
- 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki wędzonej,
- czubek łyżeczki mielonego pieprzu cayenne chili,
ponadto:
- 200 g cebuli czerwonej,
- 500 g batata,
- 2 duże papryki czerwone (ok. 400 g),
- 30 ml oleju rzepakowego,
- 300 g kaszy jaglanej,
- sól do smaku,
- 30 ml słodkiej śmietanki 30%,
- 2 duże kule mozzarelli (250 g),
- tłuszcz do wysmarowania formy,
- bułka tarta do podsypania,
pesto:
- 100 g rukoli,
- 2 łyżki orzeszków pinii,
- 70 ml oleju rzepakowego o smaku cytryna, bazylia,
- 10 czarnych oliwek bez pestek,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- 1 kopiasta łyżka kapary,
- 10 g startego sera grana padano,
- sól do smaku.
Przygotowanie
Najpierw przygotowujemy mieszankę z przypraw.
W miseczce mieszamy, rozkruszone liście laurowe z pozostałymi suchymi przyprawami, bez świeżych ziół. Pietruszkę, lubczyk, miętę, szczypiorek drobno siekamy i przekładamy do oddzielnej miseczki.
Warzywa obieramy, paprykę oczyszczamy z ziaren i kroimy na niewielką kostkę.
Rada: wielkość jest dowolna, ale im mniejsze kawałki, tym szybciej wszystko się ugotuje.
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie na al dente, połowa czasu niż podane jest na opakowaniu, odcedzamy.
W tym samym czasie przygotowujemy krem z warzyw i przypraw.
W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę, następnie dodajemy bataty, paprykę i całość podgrzewamy 2-3 min, ciągle mieszając. Wlewamy 300 ml gorącej wody, dodajemy mieszankę z przypraw, przykrywamy pokrywą i dusimy, do czasu, aż warzywa będą miękkie. Całość dokładnie miksujemy (np. blenderem), do uzyskania gładkiej konsystencji. Przecieramy przez gęste sito, żeby uzyskać idealny krem, pozbywamy się liści laurowych i skórki z papryki.
Do przygotowanego kremu dodajemy kaszę (ugotowaną na al dente), śmietankę oraz posiekane świeże zioła, całość mieszamy, doprawiamy solą do smaku.
Rada: do kremu nie dodawaliśmy soli, zastąpiły ją przyprawy i zioła, dopiero na samym końcu dodajemy dwie szczypty soli, wg własnego smaku. Całość ma być ostra, wyrazista, ale niezbyt słona.
Tak przygotowaną kaszę przekładamy do formy wysmarowanej masłem i podsypanej bułka tartą. Wierzch wyrównujemy i wstawiamy na dolną półkę, do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Pieczemy ok. 30 min, aż kasza wchłonie cały krem i będzie miękka.
Kiedy „ciasto” będzie upieczone, na wierzch układamy sera pokrojonego w plastry. Wkładamy z powrotem do gorącego piekarnika, zapiekamy kilka min, do momentu, aż ser zmięknie i zakryje całą powierzchnię (ok. 10 min).
Rada: wierzch ciasta nakłuwamy wykałaczką, żeby sok z sera, który wytwarza się podczas topienia, mógł wchłonąć się w kaszę.
Pesto:
Podczas pieczenia (lub wcześniej) przygotowujemy pesto z rukoli. Orzeszki prażymy na suchej patelni, studzimy i miksujemy. Za pomocą blendera miksujemy rukolę, oliwki, orzeszki, kapary z dodatkiem oleju i orzeszków. Doprawiamy pieprzem, mieszamy z serem i dopiero na końcu dodajemy sól.
Na wierzch ciasta równomiernie nakładamy pesto.
Prezentuje się zjawiskowo! Uwielbiam jaglankę 🙂
rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Dziękuję bardzo 🙂 Pozdrawiam 🙂