Ciasto drożdżowe z lubczykiem przygotowałam, w którym całe, ulubione kiełbaski schowałam. Jako przekąska równie na ciepło, jak i zimno smakowały idealnie, a podane jako dodatek do żurku wielkanocnego były genialne.
Składniki
- 4 szt. kiełbasy: np: śląskiej, białej,
- 200 g mąki pszennej,
- 15 g świeżych drożdży,
- 150 ml wody,
- szczypta cukru,
- 1 płaska łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
- 1 płaska łyżka suszonego lubczyku.
Przygotowanie
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy cukier i połowę mąki, mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy sól, pieprz, lubczyk, pozostałą część mąki i zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy wody lub mąki.
Ciasto dzielimy na 4 równe części, rozwałkowujemy na prostokąty o długości kiełbasy plus 1 cm. Kiełbaski (bez skórki) zawijamy w ciasto, końcówki łączymy.
Rada: kiełbasę można przyciąć odpowiednio do ciasta.
Pieczemy ok. 30 min w rozgrzanym piekarniku do 180°C.
Kiełbasę można jeść na gorąco w całości lub pokrojoną w plasterki. Smakuje również na zimno.
Wyglądają wspaniale!! Genialne w całości i jako przekąska, mój mąż to pewnie zabiłby za nie 🙂 🙂 Gdybyś miała ochotę na odwiedzenie mojego bloga to zapraszam 🙂 Mam też mały konkurs kulinarny przygotowany… mojegotowanieiblogowanie.pl/2015/08/konkurs-z-piatnica-do-wygrania.html
Cieszy mnie to bardzo 🙂