Kiełbasa w cieście z lubczykiem

21 lip, 2015 | PRZYSTAWKI, WIELKANOC, Wszystkie przepisy | 2 Komentarze

Ciasto drożdżowe z lubczykiem przygotowałam, w którym całe, ulubione kiełbaski schowałam. Jako przekąska równie na ciepło, jak i zimno smakowały idealnie, a podane jako dodatek do żurku wielkanocnego były genialne.

Składniki

  • 4 szt. kiełbasy: np: śląskiej, białej,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • 150 ml wody,
  • szczypta cukru,
  • 1 płaska łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • 1 płaska łyżka suszonego lubczyku.

Przygotowanie

Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy cukier i połowę mąki, mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy sól, pieprz, lubczyk, pozostałą część mąki i zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy wody lub mąki.

Ciasto dzielimy na 4 równe części, rozwałkowujemy na prostokąty o długości kiełbasy plus 1 cm. Kiełbaski (bez skórki) zawijamy w ciasto, końcówki łączymy.

Rada: kiełbasę można przyciąć odpowiednio do ciasta.

Pieczemy ok. 30 min w rozgrzanym piekarniku do 180°C.

Kiełbasę można jeść na gorąco w całości lub pokrojoną w plasterki. Smakuje również na zimno.

2 komentarze

  1. Małgorzata i Marcin Wróblewscy

    Wyglądają wspaniale!! Genialne w całości i jako przekąska, mój mąż to pewnie zabiłby za nie 🙂 🙂 Gdybyś miała ochotę na odwiedzenie mojego bloga to zapraszam 🙂 Mam też mały konkurs kulinarny przygotowany… mojegotowanieiblogowanie.pl/2015/08/konkurs-z-piatnica-do-wygrania.html

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Cieszy mnie to bardzo 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl