Zaznacz stronę

Makaron w sosie śmietanowo koperkowym z groszkiem

11 cze, 2017 | DANIA JARSKIE, MAKARON, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Obiad z makaronem. Mini, to moja kolejna propozycja na danie ekspresowe, które w kilka min jest gotowe. Makaron na al denta gotujemy, śmietankę z groszkiem zagotowujemy, pieprzem, solą, koperkiem doprawiamy i całość podgrzewamy. Przed podaniem serem posypujemy i z dodatkiem mięty pieprzowej sobie jemy. To danie jest proste, banalne, dla zapracowanych i lubiących makarony idealne.

Składniki

  • 300 g makaronu Mini rurki Lubella,
  • 1 szklanka mrożonego groszku,
  • 200 ml słodkiej śmietanki 30%,
  • sól do smaku,
  • 3 duże łyżki posiekanego świeżego koperku,
  • pieprz czarny mielony do smaku,
  • świeża mięta pieprzowa,
  • ser grana padano.

Przygotowanie

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente (gotujemy max 5 min) i odcedzamy.

Na dużą patelnię (ewentualnie garnek o szerokim dnie) przelewamy śmietankę, dodajemy groszek, doprawiamy solą, pieprzem i zagotowujemy. Kiedy śmietanka zacznie się gotować, dodajemy makaron, koperek, podgrzewamy ok.  1-2 min delikatnie mieszając.

Makaron posypujemy startym serem i podajemy z listkami mięty pieprzowej.

Rada: makaron powinien być al dente, gotujemy go tylko 4 min, ponieważ jeszcze będzie gotowała się w śmietanie. Ważne, aby dodać go tuż po odcedzeniu.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl