Obiad z makaronem. Mini, to moja kolejna propozycja na danie ekspresowe, które w kilka min jest gotowe. Makaron na al denta gotujemy, śmietankę z groszkiem zagotowujemy, pieprzem, solą, koperkiem doprawiamy i całość podgrzewamy. Przed podaniem serem posypujemy i z dodatkiem mięty pieprzowej sobie jemy. To danie jest proste, banalne, dla zapracowanych i lubiących makarony idealne.
Składniki
- 300 g makaronu Mini rurki Lubella,
- 1 szklanka mrożonego groszku,
- 200 ml słodkiej śmietanki 30%,
- sól do smaku,
- 3 duże łyżki posiekanego świeżego koperku,
- pieprz czarny mielony do smaku,
- świeża mięta pieprzowa,
- ser grana padano.
Przygotowanie
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente (gotujemy max 5 min) i odcedzamy.
Na dużą patelnię (ewentualnie garnek o szerokim dnie) przelewamy śmietankę, dodajemy groszek, doprawiamy solą, pieprzem i zagotowujemy. Kiedy śmietanka zacznie się gotować, dodajemy makaron, koperek, podgrzewamy ok. 1-2 min delikatnie mieszając.
Makaron posypujemy startym serem i podajemy z listkami mięty pieprzowej.
Rada: makaron powinien być al dente, gotujemy go tylko 4 min, ponieważ jeszcze będzie gotowała się w śmietanie. Ważne, aby dodać go tuż po odcedzeniu.
0 komentarzy