Torcik nietypowy, ale zdrowy. Pesto z rukoli, oliwek, pieprzu zielonego i oleju rzepakowego przygotowałam do którego prażony słonecznik dodałam. Kuskus zaparzyłam, na połowę podzieliłam i jedna część ze szpinakiem połączyłam. Groszek z solą i cukrem krótko gotowałam, dzięki temu piękny kolor uzyskałam. Tuńczyka z zalewy odcedziłam i z wszystkich składników mini torciki utworzyłam. Kuskus tuńczykiem i groszkiem przełożyłam, a na wierzch pesto dołożyłam. Dodatki dla ozdoby oraz smaku dodałam i po kilku chwilach torcik już zjadałam. Można go na ciepło podawać, lub w letniej wersji zjadać. Na gorąco -piekarnik na wysoką temperaturę nastawiamy na kilka minut (przed przystrojeniem) podgrzewamy.
Składniki
na 3 porcje:
pesto:
- 100 g świeżej rukoli,
- 80 g łuskanego słonecznika,
- 50 ml oleju rzepakowego,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka marynowanego pieprzu zielonego,
- 15 szt. całych zielonych oliwek z papryką,
- 2 łyżki zalewy z oliwek,
ponadto:
- 100 g kaszy kuskus,
- 1- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego,
- 2 garście pokrojonego świeżego szpinaku lub 3 – 4 kostki mrożonego szpinaku,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (ok. 120 g bez sosu),
- 150 g mrożonego groszku,
- sól smaku,
- pieprz czarny mielony do smaku,
- 2 szczypty cukru,
- 3 pomidorki koktajlowe,
- 3 duże kapary z ogonkiem.
Przygotowanie
pesto:
Pestki ze słonecznika prażymy na suchej patelni, studzimy i miksujemy (nie za drobno). Za pomocą blendera miksujemy rukolę z dodatkiem oliwek, oleju, zalewy z oliwek, soku z cytryny i pieprzu marynowanego. Dodajemy słonecznik i ponownie miksujemy.
Rada: pesto jest więcej niż potrzeba, pozostałą część schowajcie do lodówki. Idealnie smakuje z pieczywem lub jako dodatek do makaronu + ser żółty.
Kuskus zalewamy gorącą wodą (ok. 1 cm nad powierzchnię kaszy) z szczyptą soli. Odstawiamy na 5 min pod przykryciem.
Groszek z dodatkiem soli i cukru gotujemy max 4 min i odcedzamy. Najlepiej zalać gorącą wodą będzie szybciej.
W rondelku podgrzewamy olej z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnkiem, dodajemy szpinak, sos sojowy i chwilkę podgrzewamy. Dodajemy połowę kaszy, doprawiamy solą, pieprzem do smaku i mieszamy.
Na talerzu, do okrągłej foremki wkładamy warstwami kuskus ze szpinakiem, tuńczyka bez zalewy, czysty kuskus, następnie groszek i ponownie kuskus. Ściągamy krążek i na wierzch nakładamy pesto z rukoli. Wierzch ozdabiamy, świeżymi listkami rukoli, kawałeczkiem tuńczyka i dodajemy pomidorki i kapary.
Rada: każdą z warstw dociskamy, żeby po wyciągnięciu z foremki całość się nie rozpadła. Dzięki krążkowi uzyskacie efekt tortu, ale go nie macie można łyżka ułożyć składniki warstwami, smak i tak pozostanie ten sam.
0 komentarzy