Torcik z kaszy kuskus ze szpinakiem, tuńczykiem, groszkiem i pesto

24 mar, 2017 | KUSKUS, PESTO, RYBY, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Torcik nietypowy, ale zdrowy. Pesto z rukoli, oliwek,  pieprzu zielonego i oleju rzepakowego przygotowałam do którego prażony słonecznik dodałam. Kuskus zaparzyłam, na połowę podzieliłam i jedna część ze szpinakiem połączyłam. Groszek z solą i cukrem krótko gotowałam, dzięki temu piękny kolor uzyskałam. Tuńczyka z zalewy odcedziłam i z wszystkich składników mini torciki utworzyłam. Kuskus tuńczykiem i groszkiem przełożyłam, a na wierzch pesto dołożyłam. Dodatki dla ozdoby oraz smaku dodałam i po kilku chwilach torcik  już zjadałam. Można go na ciepło podawać, lub w letniej wersji zjadać. Na gorąco -piekarnik na wysoką temperaturę nastawiamy na kilka minut (przed przystrojeniem) podgrzewamy.

Składniki

na 3 porcje:

pesto:

  • 100 g świeżej rukoli,
  • 80 g łuskanego słonecznika,
  • 50 ml oleju rzepakowego,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka marynowanego pieprzu zielonego,
  • 15 szt. całych zielonych oliwek z papryką,
  • 2 łyżki zalewy z oliwek,

ponadto:

  • 100 g kaszy kuskus,
  • 1-  2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego,
  • 2 garście pokrojonego świeżego szpinaku lub 3 – 4  kostki mrożonego szpinaku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (ok. 120 g bez sosu),
  • 150 g mrożonego groszku,
  • sól smaku,
  • pieprz czarny mielony do smaku,
  • 2 szczypty cukru,
  • 3 pomidorki koktajlowe,
  • 3 duże kapary z ogonkiem.

 

Przygotowanie

pesto:

Pestki ze słonecznika prażymy na suchej patelni, studzimy i miksujemy (nie za drobno).  Za pomocą blendera miksujemy rukolę z dodatkiem oliwek, oleju, zalewy z oliwek, soku z cytryny i pieprzu marynowanego. Dodajemy słonecznik i ponownie miksujemy.

Rada: pesto jest więcej niż potrzeba, pozostałą część schowajcie  do lodówki. Idealnie smakuje z pieczywem lub jako dodatek do makaronu + ser żółty.  

Kuskus zalewamy gorącą wodą (ok. 1 cm nad powierzchnię kaszy) z szczyptą soli. Odstawiamy na 5 min pod przykryciem.

Groszek z dodatkiem soli i cukru gotujemy max 4 min i odcedzamy. Najlepiej zalać gorącą wodą będzie szybciej.

W rondelku podgrzewamy olej z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnkiem, dodajemy szpinak, sos sojowy i chwilkę podgrzewamy. Dodajemy połowę kaszy, doprawiamy solą, pieprzem do smaku i mieszamy.

Na talerzu, do okrągłej foremki wkładamy warstwami kuskus ze szpinakiem, tuńczyka bez zalewy, czysty kuskus, następnie groszek i ponownie kuskus. Ściągamy krążek i na wierzch nakładamy pesto z rukoli. Wierzch ozdabiamy, świeżymi listkami rukoli, kawałeczkiem tuńczyka i dodajemy pomidorki i kapary.

Rada: każdą z warstw dociskamy, żeby po wyciągnięciu z foremki całość się nie rozpadła.  Dzięki krążkowi uzyskacie efekt tortu, ale go nie macie można łyżka ułożyć składniki warstwami, smak i tak pozostanie ten sam.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl