Paluchy francuskie z kaparami i serem

30 cze, 2015 | PRZEKĄSKA, Wszystkie przepisy | 2 Komentarze

Ciasto francuskie długo się przygotowuje, dlatego często gotowe kupuję, bo można z niego szybko coś przygotować, na słodko czy słono wyczarować.  Polecam dzisiaj paluchy na słono przygotowane, do których ani ziarenko soli nie zostało dodane. Słonymi kaparami sól zastąpiłam, serem ciasto skleiłam, czarnuszką posypałam i przekąskę gotową na przykład do grillowanego mięsa miałam. 

Składniki

  • 2 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 30 g tartego sera żółtego,
  • 4 łyżki kapary,
  • suszona papryczka chili świeżo mielona,
  • pieprz czarny świeżo mielony,
  • 1 łyżka czarnuszki.

Przygotowanie

Kapary miksujemy za pomocą blendera lub bardzo drobno kroimy.

(patrz zdjecia)

Jedną porcją ciasta rozwijamy, nakładamy kapary (na całym cieście), posypujemy serem, doprawiamy chili i pieprzem. Przykrywamy drugim ciastem, nie ściągamy papieru w które było zawinięte. Dociskamy do siebie ciasta za pomocą wałka. Dzięki temu, że pozostawiliśmy papier, wałek nie będzie przyklejał się do ciasta. Ściągamy papier i ciasto posypujemy czarnuszką. Ponownie wałkujemy, żeby ziarenka się przykleiły. 

Za pomocą nożyka do ciasta lub pizzy wycinamy paski. Przekładamy je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem, zachowując odstępy. 

Brzegi sklejamy za pomocą widelca.

Paluchy pieczemy w 220°C ok. 20 min do zarumienia (czas pieczenia i tempera podawana jest zawsze na opakowaniu).

2 komentarze

  1. Unknown

    Paluchy idealne – i wizualnie i na pewno smakowo 🙂

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Zgadza się 😉

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl