Ciasto na pierogi można po swojemu przygotować, ale warto mojego przepisu wypróbować. Jest elastyczne, do tego farszu idealne, nie za miękkie, nie za twarde. Farsz zaś z polędwiczek z indyka przygotowałam, które podsmażyłam, krótko zmiksowałam, potem z cebulką, szpinakiem, pomidorami połączyłam, ale jeszcze serek i pinii dołożyłam. Pierogi wyszły pysznie, nietypowo, a z masłem rozmarynowym smakowały wyjątkowo.
Składniki
ok 45 szt.:
ciasto:
- 450 gmąki poznańskiej typ 500,
- 1 duża łyżka masła,
- 200 ml gorącej wody (zagotowanej i odstawionej na 2 minuty).
- ½ łyżeczka soli,
farsz:
- 500 g polędwiczki z indyka (1 -2 szt.),
- 150 g serka twarogowego ze szczypiorkiem i cebulka,
- 1 niewielka cebula czerwona,
- 100 g świeżego szpinaku,
- 10 pomidorów suszonych w oleju,
- 2 łyżki oleju z pomidorów suszonych,
- 2 łyżki orzeszków pinii,
- 1 łyżka masła,
- sól do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony,
- 2 duże ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka suszonego cząbru,
ponadto:
- masło,
- świeży rozmaryn.
Przygotowanie
ciasto na pierogi:
400 g mąki przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól. Pozostała mąka przyda się na koniec do wyrobienia ciasta. Wodę gotujemy, rozpuszczamy w niej masło, czekamy 2 min i wlewamy do mąki.
Na początku mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Pod koniec wyrabiamy ręką. Należy uważać, bo woda była gorąca. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto łatwo odchodzące od ręki.
Zawijamy w folię spożywczą i pozostawiam na min 30 minut, aby odpoczęło.
farsz:
Oczyszczona i osuszoną polędwiczkę oprószmy solą i pieprzem.
Na dużej patelni roztapiamy kopiastą łyżkę masła, podsmażamy na nim mięso. Polędwiczka powinna nabrać złoto brązowego koloru. Mięso będzie w środku nieupieczone, tak ma być.
Odstawiamy do przestygnięcia, kroimy w mniejsze kawałki i krótko miksujemy, żeby uzyskać efekt tzw. szarpanego mięsa. NIE MIELIMY !
Cebulę, czosnek kroimy w drobną kosteczkę, pomidory suszone w niewielkie kawałeczki, a szpinak siekamy.
Na patelnię po smażonym mięsie dolewamy olej z pomidorów i podsmażamy czosnek z cebulą. Dodajemy pomidory, szpinak i mieszamy.
Orzeszki pinii prażymy na suchej patelni.
Do mięsa przekładamy warzywa, dodajemy pinii, serek, cząber, doprawiamy solą i pieprzem (na ostro), delikatnie mieszamy do połączenia się składników.
pierogi:
Ciasto porcjami cienko rozwałkowujemy, wycinamy kółka za pomocą szklanki, nakładamy farsz i sklejamy w dowolny sposób.
Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Masło podsmażamy w małym rondelku z dodatkiem gałązki świeżego rozmarynu. Pierogi polewamy stopionym masłem.
0 komentarzy