Pierogi z indykiem, szpinakiem, pomidorami suszonymi i pinii

4 lut, 2020 | DANIA GŁÓWNE, INDYK, PIEROGI, SZPINAK, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Ciasto na pierogi można po swojemu przygotować, ale warto mojego przepisu wypróbować. Jest elastyczne, do tego farszu idealne, nie za miękkie, nie za twarde. Farsz zaś z polędwiczek z indyka przygotowałam, które podsmażyłam, krótko zmiksowałam, potem z cebulką, szpinakiem, pomidorami połączyłam, ale jeszcze serek i pinii dołożyłam.  Pierogi wyszły pysznie, nietypowo, a z masłem rozmarynowym smakowały wyjątkowo.

Składniki

ok 45 szt.:

ciasto:

  • 450 gmąki poznańskiej typ 500,
  • 1 duża łyżka masła,
  • 200 ml gorącej wody (zagotowanej i odstawionej na 2 minuty).
  • ½ łyżeczka soli,

farsz:

  • 500 g polędwiczki z indyka (1 -2 szt.),
  • 150 g serka twarogowego ze szczypiorkiem i cebulka,
  • 1 niewielka cebula czerwona,
  • 100 g świeżego szpinaku,
  • 10 pomidorów suszonych w oleju,
  • 2 łyżki oleju z pomidorów suszonych,
  • 2 łyżki orzeszków pinii,
  • 1 łyżka masła,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony,
  • 2 duże ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru,

ponadto:

  • masło,
  • świeży rozmaryn.

 

Przygotowanie

ciasto na pierogi:
400 g mąki przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól. Pozostała mąka przyda się na koniec do wyrobienia ciasta. Wodę gotujemy, rozpuszczamy w niej masło, czekamy 2 min i wlewamy do mąki.
Na początku mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Pod koniec wyrabiamy ręką. Należy uważać, bo woda była gorąca. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto łatwo odchodzące od ręki.

Zawijamy w folię spożywczą i pozostawiam na min 30 minut, aby odpoczęło.

farsz:
Oczyszczona i osuszoną polędwiczkę oprószmy solą i pieprzem.
Na dużej patelni roztapiamy kopiastą łyżkę masła, podsmażamy na nim mięso. Polędwiczka powinna nabrać złoto brązowego koloru. Mięso będzie w środku nieupieczone, tak ma być.

Odstawiamy do przestygnięcia, kroimy w mniejsze kawałki i krótko miksujemy, żeby uzyskać efekt tzw. szarpanego mięsa. NIE MIELIMY !

Cebulę, czosnek kroimy w drobną kosteczkę, pomidory suszone w niewielkie kawałeczki, a szpinak siekamy.

Na patelnię po smażonym mięsie dolewamy olej z pomidorów i podsmażamy czosnek z cebulą. Dodajemy pomidory, szpinak i mieszamy.
Orzeszki pinii prażymy na suchej patelni.
Do mięsa przekładamy warzywa, dodajemy pinii, serek, cząber, doprawiamy solą i pieprzem (na ostro), delikatnie mieszamy do połączenia się składników.

pierogi:
Ciasto porcjami cienko rozwałkowujemy, wycinamy kółka za pomocą szklanki, nakładamy farsz i sklejamy w dowolny sposób.

Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie.

Masło podsmażamy w małym rondelku z dodatkiem gałązki świeżego rozmarynu. Pierogi polewamy stopionym masłem.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Chleb szpinakowy

Chleb szpinakowy

Pieczywo najlepiej smakuje, jeśli sami w domu pieczemy, bo wiemy jakie składniki dodajemy. Mamy świeży, pachnący,...

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl