Wegetariańskie bibimbap po koreańsku

5 sty, 2025 | DANIA GŁÓWNE, DANIA JARSKIE, GRZYBY, RYŻ | 1 komentarz

Koreańskie bibimbap to połączenie różnych warzyw, ryżu, jajek, wołowiny, przypraw i sosów, które razem tworzą niezapomniane smaki. Zainspirowana tą potrawą, wybrałam się na kulinarną podróż do Korei i Azji Wschodniej. Moje bibimbap zostało przygotowane w wersji wegetariańskiej – mięso zamieniłam na grzyby, a warzywa można dowolnie dobierać, natomiast ryż i jajko pozostają stałymi punktami przepisu. Jajko można przygotować w dowolnej formie, zgodnie z preferencjami.

Składniki

  • 300 g ryżu białego,
  • około 2 cm świeżego imbiru,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 cebula biała,
  • 1 papryka czerwona,
  • kawałek pora,
  • 1 marchew,
  • około 150 g czerwonej kapusty,
  • świeże papryczki chili,
  • garść suszonych grzybów Snow Fungus,
  • garść suszonych grzybów Mun,
  • olej rzepakowy,

przyprawy do smaku:

  • Garam Masala,
  • mielona kurkuma,
  • sos sojowo-grzybowy,
  • sól,
  • świeżo mielony pieprz czarny,
  • ponadto:
  • jajka,
  • cebula dymka,
  • sezam czarny,
  • limonka,
  • sos pomidorowy z chili i czosnkiem.

Przygotowanie

Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie.
Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie przez około 15 minut, a następnie odcedzić.
Obrać warzywa: imbir pokroić w drobną kostkę (można także zetrzeć na tarce), czosnek w plasterki, cebulę w piórka. Marchew, pora pokroić w cienkie słupki, paprykę w większe paski, a kapustę poszatkować. Papryczkę chili pokroić w cienkie plasterki.

Na dużej patelni rozgrzać 3 łyżki oleju. Zeszklić cebulę z imbirem i czosnkiem, a następnie dodać przygotowane warzywa (marchew, kapustę, pora, paprykę) i całość podsmażyć.
Dorzucić namoczone grzyby, 1 płaską łyżeczkę kurkumy i ½ łyżeczki Garam Masala. Podlać 3 łyżkami sosu sojowego wymieszanego z 50 ml wody. Podgrzewać do momentu, aż warzywa będą al dente, cały czas delikatnie mieszając. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Ryż wymieszać z warzywami i grzybami, dodać pokrojoną papryczkę chili.
Podawać z jajkiem sadzonym (najlepiej z żółtkiem na miękko), posypać sezamem i paskami cebuli dymki zahartowanej w wodzie z lodem. Całość skropić sokiem z limonki do smaku.

Bibimbap najlepiej podawać z ulubionym sosem, np.:
Sos pomidorowy z chili i czosnkiem.
Sos sojowy z odrobiną wody i szczyptą cukru.
Rada:
Podczas gotowania pamiętaj o stopniowym dodawaniu przypraw i składników, by kontrolować intensywność smaku.
Jajko na miękko jest tradycyjne, ale można też przygotować je w wersji w koszulce lub sadzone, w zależności od preferencji.

1 komentarz

  1. Marzynia

    No i jeszcze raz przełknęłam ślinę, wyobrażając sobie ten wyborny smak (bo wspomnienia mojego już zatarte, tym bardziej – że jak pisałam w drugim poście – mój bibimbap chyba nie wyszedł…) Buziaki azjatyckie!

    Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl