Koreańskie bibimbap to połączenie różnych warzyw, ryżu, jajek, wołowiny, przypraw i sosów, które razem tworzą niezapomniane smaki. Zainspirowana tą potrawą, wybrałam się na kulinarną podróż do Korei i Azji Wschodniej. Moje bibimbap zostało przygotowane w wersji wegetariańskiej – mięso zamieniłam na grzyby, a warzywa można dowolnie dobierać, natomiast ryż i jajko pozostają stałymi punktami przepisu. Jajko można przygotować w dowolnej formie, zgodnie z preferencjami.
Składniki
- 300 g ryżu białego,
- około 2 cm świeżego imbiru,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 cebula biała,
- 1 papryka czerwona,
- kawałek pora,
- 1 marchew,
- około 150 g czerwonej kapusty,
- świeże papryczki chili,
- garść suszonych grzybów Snow Fungus,
- garść suszonych grzybów Mun,
- olej rzepakowy,
przyprawy do smaku:
- Garam Masala,
- mielona kurkuma,
- sos sojowo-grzybowy,
- sól,
- świeżo mielony pieprz czarny,
- ponadto:
- jajka,
- cebula dymka,
- sezam czarny,
- limonka,
- sos pomidorowy z chili i czosnkiem.
Przygotowanie
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie.
Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie przez około 15 minut, a następnie odcedzić.
Obrać warzywa: imbir pokroić w drobną kostkę (można także zetrzeć na tarce), czosnek w plasterki, cebulę w piórka. Marchew, pora pokroić w cienkie słupki, paprykę w większe paski, a kapustę poszatkować. Papryczkę chili pokroić w cienkie plasterki.
Na dużej patelni rozgrzać 3 łyżki oleju. Zeszklić cebulę z imbirem i czosnkiem, a następnie dodać przygotowane warzywa (marchew, kapustę, pora, paprykę) i całość podsmażyć.
Dorzucić namoczone grzyby, 1 płaską łyżeczkę kurkumy i ½ łyżeczki Garam Masala. Podlać 3 łyżkami sosu sojowego wymieszanego z 50 ml wody. Podgrzewać do momentu, aż warzywa będą al dente, cały czas delikatnie mieszając. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Ryż wymieszać z warzywami i grzybami, dodać pokrojoną papryczkę chili.
Podawać z jajkiem sadzonym (najlepiej z żółtkiem na miękko), posypać sezamem i paskami cebuli dymki zahartowanej w wodzie z lodem. Całość skropić sokiem z limonki do smaku.
Bibimbap najlepiej podawać z ulubionym sosem, np.:
Sos pomidorowy z chili i czosnkiem.
Sos sojowy z odrobiną wody i szczyptą cukru.
Rada:
Podczas gotowania pamiętaj o stopniowym dodawaniu przypraw i składników, by kontrolować intensywność smaku.
Jajko na miękko jest tradycyjne, ale można też przygotować je w wersji w koszulce lub sadzone, w zależności od preferencji.
No i jeszcze raz przełknęłam ślinę, wyobrażając sobie ten wyborny smak (bo wspomnienia mojego już zatarte, tym bardziej – że jak pisałam w drugim poście – mój bibimbap chyba nie wyszedł…) Buziaki azjatyckie!