Wątróbkę z cebulą na oleju rzepakowym podsmażamy, następnie pieprz i sos sojowy do niej dolewamy. Całość mieszamy i tak długo podgrzewamy, aż wątróbka dobrze będzie wysmażona, ale soczysta, delikatna, w punkt – Wasza ulubiona. Solą jej nie doprawiamy tylko sosem sojowym podlewamy. Kiedy kiełki z buraka do niej dodamy to ciekawy smak uzyskamy. Taką wątróbkę na przystawkę się podaje lub jako dodatek do głównego dania się nadaje.
Składniki
- 6 wątróbek indyczych,
- 3 średnie cebule czerwone,
- 2-3 łyżki sosu sojowego jasnego,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- kiełki buraka,
- mleko.
Przygotowanie
Wątróbkę płuczemy, oczyszczamy z wystających żyłek. Moczymy w mleku ok. 10 min, wyciągamy i odsączamy w ręcznik papierowy.
Cebulę pokrojoną w plastry, podsmażamy na 3 łyżkach oleju ok. 2-3 min, dodajemy wątróbkę i smażymy, od czasu do czasu odwracamy.
Dodajemy sos sojowy, pieprz i smażymy na wolnym ogniu, kilka min do momentu, aż wątróbka będzie taka jak lubimy.
Wątróbkę podajemy z kiełkami z buraka.
Rada: jeśli wątróbka jest bardzo duża można przekroić ją na połowę.
Niestety nie umiem tak sprawnie rymów tworzyć, ale wątróbka dla mnie bomba. Nie wiem tylko jaki jest sens moczyc ją w mleku ?
Pozdrawiam serdecznie
Kasia
Kasia, tak zawsze robiła moja babcia, mówiła, ze wątróbka staje się delikatniejsza i smaczniejsza, ,mleko może złagodzić jej goryczkę jeśli w sobie ma. Pozdrawiam 🙂
pyszne, i jak ładnie podane !
Bardzo dziękuję, myślę, że to zasługa kiełków 🙂