Zupa czosnkowa z kurczakiem i makaronem z pełnego przemiału

16 wrz, 2015 | MAKARON, Wszystkie przepisy, ZUPY | 2 Komentarze

Zupy można na różne sposoby gotować, składniki dodawać lub odejmować. Wystarczy, że główka czosnku będzie różnej wielkości, a zupa nabierze innej wyrazistości. Wystarczy, że więcej sera do niej dodamy, a już delikatnie zmieniony smak uzyskamy. Proponuję Wam moją zupę przygotować lub na niej się wzorować, bo sposób jej przygotowania sprawia, że zupa jest aromatyczna, po prostu udana.

Składniki

  • 70 g makaronu świderek z mąki z pełnego przemiału,
  • 1 duża główka czosnku,
  • 1 biała cebula,
  •  100 g pora,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 3 szt. polędwiczek z kurczaka,
  • 0,7 l bulionu,
  • 2 ziela angielskie,
  • 2 liście laurowe,
  • suszony cięty czosnek niedźwiedzi do smaku,
  • 1 łyżeczka sosu worcestershire,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • sól himalajska do smaku,
  • ser parmezan.

Przygotowanie

Czosnek dzielimy na ząbki, zostawiamy w łupinach !

Garnek stawiamy na palniku i wrzucamy do niego czosnek. Podgrzewamy tak długo, aż łupki (z każdej str.) nam się przypieką, czosnek powinien być w środku miękki. Wyjmujemy i dodajemy olej, pokrojona w kostkę cebulę i pora w plasterkach, podsmażamy na złoty kolor. W tym czasie obieramy czosnek i w całości wrzucamy do garnka.

Zalewamy gorącym bulionem, gotujemy ok. 5 min,  miksujemy blenderem. Teraz dodajemy ziele angielskie i liście laurowe.

Polędwiczki z kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki. Do zmiksowanej zupy dodajemy (równocześnie) kurczaka i makaron. Całość gotujemy do momentu, aż makaron będzie al dente.

Pod koniec doprawiamy sosem worcestershire, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim.

Dla przypomnienia, nie używamy soli podczas gotowania, ponieważ dodajemy bulion i sos worcestershire. Doprawiamy solą na sam koniec !

Zupę podajemy gorącą ze świeżo startym parmezanem.

Rada: czosnek musi być na tyle przypieczony, aby był miękki, dzięki temu jest w smaku delikatniejszy.

Do zupy używamy polędwiczek z kurczaka, bo ta część jest najbardziej delikatna i nie potrzebuje długiego gotowania. 

 

2 komentarze

  1. gin

    Wygląda smakowicie 🙂

    Odpowiedz
  2. Moniki Smakołyki

    Dziękuję 🙂

    Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl