Grillować będziemy więc kaszankę, mięso, kiełbaski kupujemy, do tego różne sosy, sałatki przygotowujemy i sobie przy grillu siedzimy i jemy! Owszem, u mnie to wszystko jest grillowane, ale ziemniaki, kapusta muszą być podane. Niektórzy mięsa nie potrzebują więc warzywami się delektują, ale Ci co mięso zjadają to również moimi ziemniaczkami i kapustą się zajadają. Każdy może ją na swój sposób doprawić ziołami i ulubionymi przyprawami, ale musi dodać trochę ostrości, żeby kapusta nabrała smakowej wyrazistości.
Składniki
ok. 4-6 porcji:
ziemniaki:
- 1 – 1,5 kg młodych małych ziemniaków,
- olej rzepakowy,
- sól do smaku,
- pieprz do smaku,
- świeże igiełki rozmarynu,
kapusta:
- 1 mała, młoda główka białej kapusty,
- olej smakowy czosnek – bazylia,
- pikantna przyprawa z chilli,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
ponadto:
- świeże listki bazylii.
Przygotowanie
ziemniaki grillowane:
Ziemniaki myjemy, suszymy, przekładamy do miski, polewamy olejem, posypujemy solą, pieprzem, rozmarynem i obtaczamy. Układamy po kilka sztuk na foli aluminiowej i szczelnie zawijamy w folię.
Układamy na ruszcie i grillujemy ok. 30 -40 min w zależności od wielkości ziemniaków.
kapusta grillowana:
Białą kapustę kroimy na ćwiartki, polewamy olejem czosnek – bazylia, doprawiamy pikantną przyprawą, pieprzem i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy na grillu, aż będzie miękka i przypieczona ok. 20 min. (grillujemy pod przykrywą w 180-200°C.)
Rada: jeśli nie macie pokrywy przy grillu wystarczy odwrócić podczas pieczenia kapustę i ziemniaki.
0 komentarzy