Grillowana kapusta i ziemniaki

8 sie, 2015 | DANIA JARSKIE, GRILL, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Grillować będziemy więc kaszankę, mięso, kiełbaski kupujemy, do tego różne sosy, sałatki przygotowujemy i sobie przy grillu siedzimy i jemy! Owszem, u mnie to wszystko jest grillowane, ale ziemniaki, kapusta muszą być podane. Niektórzy mięsa nie potrzebują więc warzywami się delektują, ale Ci co mięso zjadają to również moimi ziemniaczkami i kapustą się zajadają. Każdy może ją na swój sposób doprawić ziołami i ulubionymi przyprawami, ale musi dodać trochę ostrości, żeby kapusta nabrała smakowej wyrazistości. 

Składniki

 ok. 4-6 porcji:

ziemniaki:

  • 1 – 1,5 kg młodych małych ziemniaków,
  • olej rzepakowy,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku,
  • świeże igiełki rozmarynu,

kapusta:

  • 1 mała, młoda główka białej kapusty,
  • olej smakowy czosnek – bazylia,
  • pikantna przyprawa z chilli,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,

ponadto:

  • świeże listki bazylii.

Przygotowanie

ziemniaki grillowane:

Ziemniaki myjemy, suszymy, przekładamy do miski, polewamy olejem, posypujemy solą, pieprzem, rozmarynem i obtaczamy. Układamy po kilka sztuk na foli aluminiowej i szczelnie zawijamy w folię.

Układamy na ruszcie i grillujemy ok. 30 -40 min w zależności od wielkości ziemniaków.

kapusta grillowana:

Białą kapustę kroimy na ćwiartki, polewamy olejem czosnek – bazylia, doprawiamy pikantną przyprawą, pieprzem i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy na grillu, aż będzie miękka i przypieczona ok. 20 min. (grillujemy pod przykrywą w 180-200°C.)

Rada: jeśli nie macie pokrywy przy grillu wystarczy odwrócić podczas pieczenia kapustę i ziemniaki. 

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl