Wielkanocna tarta z przepiórczymi jajkami

21 mar, 2016 | TARTA, WIELKANOC, Wszystkie przepisy | 6 Komentarze

Wielkanoc z jajkami przeważnie kojarzymy, bo z nich pisanki robimy, mazurki, babki pieczemy lub w sałatkach i z żurkiem jemy. Ja tartę z ich udziałem przygotowałam, do której jajek przepiórczych dodałam. Nie tylko swym malutkim wyglądem zachwycają, ale od jaj kurzych zdrowsze właściwości mają. Ich systematyczne zjadanie, ma antydepresyjne działanie, samopoczucie poprawiają i na dodatek miłość w nas pobudzają, bo za silnie działający afrodyzjak są uznawane i dlatego w „świecie jajek”, są doceniane.

Składniki

ciasto na okrągłą formę ok. 30 cm:

  • 270 g mąki,
  • 100 g masła,
  • 1 duże jajko,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie 2 łyżki wody,

masa:

  • 2 jajka kurze,
  • 100 ml śmietanki 30%,
  • 270 g sera sałatkowo kanapkowego półtłustego (1 opakowanie),
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu indyjskiego (czarny bardzo ostry),
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku,
  • ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki,

ponadto:

  • ok. 13 jajek przepiórczych,
  • kiełki rzodkiewki.

Przygotowanie

Ciasto:

Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przenosimy do formy, dokładnie wylepiamy dno i ścianki (jeśli nie mamy ceramicznej, to trzeba wysmarować masłem i podsypać mąką), nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz.

Piekarnik nastawiamy na 200°C, pieczemy ok. 20 min. Wyjmujemy i pozostawiamy do przestygnięcia.

Rada: żeby ciasto się nie podniosło, wystarczy przykryć je papierem do pieczenia i wysypać 100 g ryżu. 5 min przed końcem ściągamy papier z ryżem.

Jajka przepiórcze gotujemy max. 2 min, odcedzamy, zalewamy zimną wodą i obieramy ze skorupek. Z każdego jajka odcinamy z czubka bardzo cienki plasterek, tylko tyle, żeby mogło stać.

Rada: żeby łatwo obrać jajka, wystarczy pojedynczo wrzucić do słoika z niewielką ilością wody i mocno wstrząsnąć kilka razy. Skorupka bardzo drobno popęka i łatwo ją ściągnąć.

Masa:

Jajka miksujemy z dodatkiem pieprzy, papryki i lubczyku. Następnie dodajemy rozdrobniony ser, wlewamy śmietankę i ponownie miksujemy do momentu, aż masa będzie jednolita, gładka.

Masę serowo jajeczną przelewamy na przestudzone ciasto, dodajemy w dowolnej kompozycji jajka, posypujemy szczyptą pieprzu i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 185°C. Pieczemy max. 20 min do suchego patyczka.

Wierzch przykrywamy papierem do pieczenia, żeby jajka z wierzchu się nie spiekły.

winklaughingtongue-out Zalety jajek przepiórczych:

Posiadają pełnowartościowe i łatwo przyswajalne białko, poza tym w porównaniu do kurzych więcej aminokwasów i mikroelementów, np. żelaza, miedzi, cynku oraz witamin z grupy B. Zawiera także fosfor, którego nie znajdziemy w jajku kury. Zawierają mniej tłuszczu, można je zjadać bez obaw o cholesterol i kalorie. Nieocenionym plusem jest fakt, że jajka przepiórki nie uczulają.

Jajka przepiórcze mają stosunkowo duże żółtko i bogate walory smakowe. Nawet jajecznica przyrządzona z przepiórczych jaj nabiera wyrafinowanego smaku.

6 komentarzy

  1. Anonimowy

    Lubię jajka, a ta tarta wygląda super smacznie 🙂

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Jest wyrazista, ostra dzięki przyprawom 🙂 Dziękuję i zapraszam częściej do mnie 🙂

      Odpowiedz
  2. Iwona

    Zawsze na Wielkanoc robię coś z przepiórczymi jajkami, bo tak ładnie wyglądają : )

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Takie małe cudeńka 🙂 w całości jako dodatek do sałatki są idealne.

      Odpowiedz
  3. ewa

    super apetyczna 🙂

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      🙂 pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl