Bułki szpinakowe na oliwie z oliwek

13 wrz, 2022 | PIECZYWO, SZPINAK | 0 komentarzy

Przepyszne bułki dwukolorowe, biało –szpinakowe. Ciasto z mąki typ. 00 wyrobiłam, z oliwą z oliwek połączyłam, pieprzem czarnym doprawiłam i na dwie części podzieliłam. Jedną ze szpinakiem wyrobiłam, z białym ciastem połączyłam i fantazyjne bułeczki z nich zrobiłam. Pyszne delikatne, oliwkowe, po przekrojeniu w paski dwukolorowe.

Składniki

8 dużych bułek:

  • 500 g mąki pszennej typ 00,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 100 ml oliwy z oliwek,
  • 200 ml wody,
  • 1/2 łyżeczka cukru,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu świeżo mielonego,
  • 80 g świeżego szpinaku.

Przygotowanie

Zaczyn: w dużej misce rozpuścić drożdże z cukrem, wymieszać z 150 g mąki, przykryć (folią spożywczą lub bawełnianą ściereczką) na 15 min do wyrośnięcia.

Umyty i osuszony szpinak zmiksować bardzo drobno.

Do zaczynu wlać oliwę, zamieszać i dodać 250 g mąki wymieszanej z pieprzem i solą. Wyrobić ciasto, podzielić na 2 części. Jedną część zagnieść jeszcze raz dodając niewielką ilość mąki, ma być elastyczne, miękkie i żeby nie przyklejało się do dłoni. Przełożyć do 2 miski, przykryć.

Do drugiej części ciasta dodać szpinak (wyrabiać w misce), zagnieść ciasto z pozostałą mąką – 100 g. Zagniatać aż zmieni kolor, uformować kule i zostawić w misce pod przykryciem. Ciasto pozostawić na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.

Ciasto białe rozwałkować na prostokąt ok. 25/35 cm, w razie potrzeby podsypać mąką. Na taki sam prostokąt rozwałkować ciasto szpinakowe. Na zielone, nałożyć białe ciasto i delikatnie rozwałkować, żeby się połączyły, zwiększy się wielkość na ok. 30/40 cm.

Zaczynając od dłuższego boku, delikatnie zwinąć na roladę, pokroić na 8 równych części. Krążek ustawiony pionowo, za pomocą pałeczki np. do sushi, podzielić na połowę. Docisnąć pałeczkę prawie do samego końca, wyciągnąć ją, bułkę przełożyć na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Tę czynność wykonać z pozostałymi krążkami.

Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 min. Piec w 200°C ok. 12 -15 min.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Chleb słonecznikowy

Chleb słonecznikowy

Zapraszam na chleb słonecznikowy, ale taki trochę nietypowy, bo całych ziaren w nim nie znajdziecie, a nawet...

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl