Bataty, które w piekarniku zostały upieczone, na plasterki pokrojone, świetnie z puree z zielonego groszku smakowo się komponują i do tołpygi idealnie pasują. Groszek Bonduelle, który jest na parze przygotowany, a potem zamrażany, w kilka min się gotuje i dzięki temu bardzo dobrze smakuje. To danie jest kolorowe i w smaku wyjątkowe.
Składniki
puree:
- 250 g groszku zielonego, już przygotowane „Na Parze” Bonduelle,
- 1 łyżka masła,
- sól do smaku,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka posiekanego koperku,
ponadto:
- 2 bataty,
- ok. 370 g tołpygi (1 filet),
- 2 łyżki masła klarownego,
- masło do smarowania foli,
- 1 łyżka cukru brązowego,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- 1 cytryna,
- sól himalajska do smaku.
Przygotowanie
Bataty myjemy i suszymy. Folię do pieczenia smarujemy masłem, posypujemy cukrem, pieprzem i zawijamy bataty w folię (każdy oddzielnie). Pieczemy ok. 45 min w piekarniku rozgrzanym do 190°C.
Rybę płuczemy, suszymy, dzielimy na mniejsze kawałki (ok. 6 części) nacinamy skórę, wcieramy sól i doprawiamy pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło klarowne i podsmażamy na nim rybę od str. skóry. Ryba powinna być podsmażona do ¾ jej grubości. Następnie odwracamy ja na drugą str. i pozostawiamy na ok. 30 sek. Tołpygę przekładamy na blachę do pieczenia, skórą do góry.
Pod koniec pieczenia batatów, do piekarnika na ok. 6 min wkładamy tołpygę i pomidorki koktajlowe.
W małym rondelku zagotowujemy 100 ml wody, dodajemy groszek, posiekany ząbek czosnku, 1 łyżkę masła i gotujemy do miękkości. Groszek doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy koperek. Całość miksujemy za pomocą blendera i przecieramy przez sitko. Dzięki temu nasze puree będzie bardzo delikatne. Na sitku zostanie tylko skórka.
Bataty rozwijamy z foli, ściągamy z nich skórkę (powinna odchodzić bardzo łatwo) i kroimy na krążki o grubości ok. 3 cm.
Puree z groszku nakładamy na batata, następnie rybę skórą do góry i dodajemy plasterek cytryny. Podajemy z pieczonymi pomidorkami.
Wow pięknie podanie! Bardzo ciekawy pomysł na połączenie groszku, batata i rybki, muszę spróbować :> Witam serdecznie w batatowej akcji i pozdrawiam 🙂
Dziękuję :*