Pieczony batat z puree z groszku i tołpygą

24 mar, 2015 | DANIA GŁÓWNE, RYBY, Wszystkie przepisy | 2 Komentarze

Bataty, które w piekarniku zostały upieczone, na plasterki pokrojone, świetnie z puree z zielonego groszku smakowo się komponują i do tołpygi idealnie pasują. Groszek Bonduelle, który jest na parze przygotowany, a potem zamrażany, w kilka min się gotuje i dzięki temu bardzo dobrze smakuje. To danie jest kolorowe i w smaku wyjątkowe. 

Składniki

 puree:

  • 250 g groszku zielonego, już przygotowane „Na Parze” Bonduelle,
  • 1 łyżka masła,
  • sól do smaku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka posiekanego koperku,

ponadto:

  • 2 bataty,
  • ok. 370 g tołpygi (1 filet),
  •  łyżki masła klarownego,
  • masło do smarowania foli,
  • 1 łyżka cukru brązowego,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • 1 cytryna,
  • sól himalajska do smaku.

Przygotowanie

Bataty myjemy i suszymy. Folię do pieczenia smarujemy masłem, posypujemy cukrem, pieprzem i zawijamy bataty w folię (każdy oddzielnie). Pieczemy ok. 45 min w piekarniku rozgrzanym do 190°C.

Rybę płuczemy, suszymy, dzielimy na mniejsze kawałki (ok. 6 części) nacinamy skórę, wcieramy sól i doprawiamy pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło klarowne i podsmażamy na nim rybę od str. skóry. Ryba powinna być podsmażona do ¾ jej grubości. Następnie odwracamy ja na drugą str. i pozostawiamy na ok. 30 sek. Tołpygę przekładamy na blachę do pieczenia, skórą do góry.

Pod koniec pieczenia batatów, do piekarnika na ok. 6 min wkładamy tołpygę i pomidorki koktajlowe.

W małym rondelku zagotowujemy 100 ml wody, dodajemy groszek, posiekany ząbek czosnku, 1 łyżkę masła i gotujemy do miękkości. Groszek doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy koperek. Całość miksujemy za pomocą blendera i przecieramy przez sitko. Dzięki temu nasze puree będzie bardzo delikatne. Na sitku zostanie tylko skórka.

Bataty rozwijamy z foli, ściągamy z nich skórkę (powinna odchodzić bardzo łatwo) i kroimy na krążki o grubości ok. 3 cm.

Puree z groszku nakładamy na batata, następnie rybę skórą do góry i dodajemy plasterek cytryny. Podajemy z pieczonymi pomidorkami.

2 komentarze

  1. pinkyyy

    Wow pięknie podanie! Bardzo ciekawy pomysł na połączenie groszku, batata i rybki, muszę spróbować :> Witam serdecznie w batatowej akcji i pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Dziękuję :*

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl