Przekąska prosto z grilla do zjadania, idealna z sałatkami, kiełbaskami do podania. Bardzo szybko placki się przygotowuje, a jeszcze szybciej się grilluje. Można ciasto pierwsze przygotować, a potem w dwie osoby grillować, jedna ciasto wałkuje, a druga na grillu placki pilnuje. Dzięki współpracy 12 placków w kilka chwil zostanie upieczone i ze smakiem zjedzone. Na ciepło idealne, na zimno chrupiące, smaczne, zdrowe, jako przekąska genialne.
Składniki
- 500 g maki pszennej ( użyłam typ 405),
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- ½ płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 płaska łyżeczka pieprzu świeżo mielonego,
- 250 ml kefiru,
- chili świeżo mielona do smaku,
- 2-3 łyżki wody,
ponadto:
- mąka do podsypania.
Przygotowanie
Mąkę mieszamy proszkiem do pieczenia, przyprawami, dodajemy olej, kefir i mieszamy. Dodajemy tyle wody, żeby wyrobić sprężyste ciasto. Ciasto powinno być delikatniejsze niż na pierogi. Przykrywamy je folią np. aluminiową i pozostawiamy na 10-15 minut.
Następnie jeszcze raz zagniatamy, robimy wałek i dzielimy na ok. 12 porcji.
Każdą część rozwałkowujemy jak najcieniej podsypując mąką, tak aby nam się nie przyklejały do stolnicy.
Placki pieczemy z dwóch stron, na rozgrzanym grillu (temp. ok. 210°C). Pilnujemy żeby się nie spiekły, ponieważ mała chwila nieuwagi, a ciasto się spali.
Ciasto można również piec na kratce od piekarnika, pojedynczo w 220°C przez ok. 3 min.
0 komentarzy