Makaron domowy jest wyjątkowy. Ja przygotowałam go tradycyjnie, może kształt nie jest idealny, ale jest bardzo smaczny. Dodałam do niego szpinak w śmietanie i z serkiem topionym. Smak podkreśliłam czosnkiem, tymiankiem i kapary. Sezam czarny nie tylko nadał ciekawego wyglądu, ale delikatnie chrupał podczas jedzenia.
Składniki
na 4 porcje:
makaron tagliatelle:
- 200 g mąki pszennej,
- 2 całe jajka,
- szczypta soli,
- 50 ml wody,
pozostałe:
- 200 g szpinaku,
- 2 ząbki czosnku,
- 180 g serka topionego śmietankowego,
- 100 ml śmietanki 30%,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- sól himalajska do smaku,
- pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku,
- 1 łyżeczka świeżego tymianku,
- 3 łyżeczki kapary,
- 1 łyżka sezamu czarnego.
Przygotowanie
Makaron:
Z mąki usypujemy górkę, na środku robimy dołek, wbijamy jajka, szczyptę soli, wlewamy wodę i wyrabiamy gładkie ciasto (wodę wlewamy stopniowo, bo jajka mogą być różnej wielkości i może będzie trzeba jej mniej). W razie potrzeby dodajemy mąki. Ciasto musi być jędrne, niezbyt suche, ale też nie lepkie. Z ciasta formujemy kulę i przekładamy do podsypanej mąką miseczki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 min, ciasto jeszcze raz zagniatamy, dzielimy na mniejsze kawałki i wałkujemy bardzo cienko.
Posypujemy mąka, zwijamy w roladę i tniemy na paski o szerokości ok. 1 cm.
Szpinak:
Szpinak płuczemy, sparzamy, przelewamy zimną wodą i odciskamy. (Jeśli mamy mrożony szpinak, to rozmrażamy, odciskamy delikatnie z nadmiaru wody). Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej czosnek pokrojony w drobną kosteczkę i dodajemy szpinak . Zalewamy śmietaną, dodajemy pokrojony w mniejsze kawałki serek topiony i podgrzewamy ciągle mieszając, aby ser się roztopił. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Makaron gotujemy na al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i dodajemy do szpinaku. Delikatnie mieszamy, posypujemy świeżymi igiełkami tymianku, sezamem i dodajemy kapary.
0 komentarzy