Domowe tagiatelle ze szpinakiem kremowym

5 sie, 2015 | DANIA JARSKIE, MAKARON, SZPINAK, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Makaron domowy jest wyjątkowy. Ja przygotowałam go tradycyjnie, może kształt nie jest idealny, ale jest bardzo smaczny. Dodałam do niego szpinak w śmietanie i z serkiem topionym. Smak podkreśliłam czosnkiem, tymiankiem i kapary. Sezam czarny nie tylko nadał ciekawego wyglądu, ale delikatnie chrupał podczas jedzenia.

Składniki

na 4 porcje:

makaron tagliatelle:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 2 całe jajka,
  • szczypta soli,
  • 50 ml wody,

pozostałe:

  • 200 g szpinaku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 180 g serka topionego śmietankowego,
  • 100 ml śmietanki 30%,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól himalajska do smaku,
  • pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku,
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku,
  • 3 łyżeczki kapary,
  • 1 łyżka sezamu czarnego.

Przygotowanie

Makaron:

Z mąki usypujemy górkę, na środku robimy dołek, wbijamy jajka, szczyptę soli, wlewamy wodę i wyrabiamy gładkie ciasto (wodę wlewamy stopniowo, bo jajka mogą być różnej wielkości i może będzie trzeba jej mniej). W razie potrzeby dodajemy mąki.  Ciasto musi być jędrne, niezbyt suche, ale też nie lepkie. Z ciasta formujemy kulę i przekładamy do podsypanej mąką miseczki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 min, ciasto jeszcze raz zagniatamy, dzielimy na mniejsze kawałki i wałkujemy bardzo cienko.
Posypujemy mąka, zwijamy w roladę i tniemy na paski o szerokości ok. 1 cm.

Szpinak:

Szpinak płuczemy, sparzamy, przelewamy zimną wodą i odciskamy. (Jeśli mamy mrożony szpinak, to rozmrażamy, odciskamy delikatnie z nadmiaru wody). Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej czosnek pokrojony w drobną kosteczkę i dodajemy szpinak . Zalewamy śmietaną, dodajemy pokrojony w mniejsze kawałki serek topiony i podgrzewamy ciągle mieszając, aby ser się roztopił. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Makaron gotujemy na al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i dodajemy do szpinaku. Delikatnie mieszamy, posypujemy świeżymi igiełkami tymianku, sezamem i dodajemy kapary.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl