Ta tarta nie tylko idealnie smakuje, ale swoim wyraźnym zielonym kolorem czaruje.
Kruche ciasto z dodatkiem mielonego pieprzu czarnego przygotowujemy, schładzamy, a następnie pieczemy. W tym czasie mascarpone, jajka miksujemy, rozdrobniony szpinak, zieloną pietruszkę dodajemy, solą pieprzem doprawiamy i gotową masę na tarte już mamy. Na ciasto przelewamy, łososia dokładamy, całość pieczemy i z wielkim smakiem jemy. Przed podaniem sokiem z limonki skrapiamy, na ciepło lub zimno zjadamy.
Składniki
forma na tarte o średnicy 25 cm
czas przygotowania 70 min
ciasto:
- 300 g mąki krupczatki,
- 1 płaska mała łyżeczka soli,
- 1 żółtko,
- 160 g zimnego masła,
- 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego mielonego Appetita,
- opcjonalnie 1 łyżka zimnej wody,
masa:
- 250 g sera mascarpone,
- 3 jajka M,
- 1 białko (które zostało z ciasta),
- garść świeżej zielonej pietruszki,
- 150 g świeżego szpinaku,
- sól do smaku, ok. ½ łyżeczki,
- pieprz czarny mielony do smaku Appetita,
ponadto:
- 100 g wędzonego na zimno łososia w plastrach,
- świeży koperek,
- sok z limonki.
Przygotowanie
Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto energicznie zagnieść do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
Rada: wody dodać, jeśli się nie klei, wszystko zależy od wielkości żółtka.
Ciasto rozwałkować, podsypać mąką, dokładnie wylepić dno i ścianki formy, nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na ok. 20 min.
Schłodzone ciasto piec 15-18 min w 210°C.
Podczas pieczenia przygotować pozostałe składniki.
Masa:
Szpinak z zieloną pietruszką zmiksować na drobne kawałeczki. Jajka, białko i mascarpone zmiksować na gładką konsystencję, dodać szpinak z pietruszką, doprawić pieprzem, solą i wymieszać.
Łososia podzielić na mniejsze kawałki.
Tarta:
Na lekko przestudzone ciasto przelać masę, dodać łososia. Piec ok. 15 min w 195°C.
Podawać z koperkiem, dodatkowo oprószyć pieprzem i skropić sokiem z limonki.
0 komentarzy