Grillowana paratha z serkiem kremowym

7 sie, 2016 | DANIA JARSKIE, GRILL, PRZEKĄSKA, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Ziarna orkiszu pierwsze dobrze zmieliłam następnie mąki pszennej, wody, soli i łyżkę oleju dołożyłam. Ciasto dobrze wyrobiłam i na chwilę dla zwiększenia elastyczności do miseczki odstawiłam. Nadzienie z serka Arla o smaku słodkawym przygotowałam do którego szczypiorek, pietruszkę dodałam. Pieprzu, chili dołożyłam i dzięki temu smak lekko  wyostrzyłam. Ciasto na 12 części podzieliłam, na połowę nadzienie nałożyłam, pustymi krążkami poprzykrywałam, brzegi pozwijałam i poodciskałam. Placki na grillu opiekałam i gotową przystawkę o oryginalnym nadzieniu szybko miałam.  Nie trzeba nic już do nich dodawać, tylko same ze smakiem zajadać. Z zewnątrz chrupiące, a w środku zaskakujące.

Składniki

 na 6 szt.:

ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 szklanka mąki orkiszowej (świeżo zmielone ziarna orkiszu),
  • ½ mała łyżeczka soli,
  • woda,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,

ponadto:

  • 125 g serka kremowego musztarda i miód Arla Apetina,
  • garść świeżej zielonej pietruszki,
  • 1 młoda malutka cebulka ze szczypiorkiem,
  • pieprz czarny do smaku,
  • mieszanka suszonych chili do smaku,
  • olej rzepakowy do posmarowania.

 

Przygotowanie

Nadzienie:

Pietruszkę drobno siekamy, szczypiorek z cebulką kroimy w bardzo cienkie plasterki i dodajemy do serka. Doprawiamy pieprzem, chili i mieszamy.

Ciasto:

Mąkę mieszamy z solą, olejem i dodajemy tyle wody, aby wyrobić miękkie ciasto. Przykrywamy i odstawiamy na 15 min w temp pokojowej.

Rada : jeśli ciasto odstawimy na 15 min. do miseczki i przykryjemy je wilgotną ściereczką, to zrobi nam się bardziej elastyczne.

Z ciasta formułujemy wałek i dzielimy na 12 równych części. Każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy, na środku 6 krążków nakładamy po łyżeczce serka, brzegi zwilżamy wodą i przykrywamy pozostałymi krążkami. Brzegi zaginamy do wewnątrz i dociskamy, delikatnie spłaszczamy.

Placki grillujemy po ok. 4 min z każdej strony na dolnym ruszcie. Następnie smarujemy  je delikatnie olejem i grillujemy do momentu, aż będą  nabiorą złotego koloru.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl