Ziarna orkiszu pierwsze dobrze zmieliłam następnie mąki pszennej, wody, soli i łyżkę oleju dołożyłam. Ciasto dobrze wyrobiłam i na chwilę dla zwiększenia elastyczności do miseczki odstawiłam. Nadzienie z serka Arla o smaku słodkawym przygotowałam do którego szczypiorek, pietruszkę dodałam. Pieprzu, chili dołożyłam i dzięki temu smak lekko wyostrzyłam. Ciasto na 12 części podzieliłam, na połowę nadzienie nałożyłam, pustymi krążkami poprzykrywałam, brzegi pozwijałam i poodciskałam. Placki na grillu opiekałam i gotową przystawkę o oryginalnym nadzieniu szybko miałam. Nie trzeba nic już do nich dodawać, tylko same ze smakiem zajadać. Z zewnątrz chrupiące, a w środku zaskakujące.
Składniki
na 6 szt.:
ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 szklanka mąki orkiszowej (świeżo zmielone ziarna orkiszu),
- ½ mała łyżeczka soli,
- woda,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
ponadto:
- 125 g serka kremowego musztarda i miód Arla Apetina,
- garść świeżej zielonej pietruszki,
- 1 młoda malutka cebulka ze szczypiorkiem,
- pieprz czarny do smaku,
- mieszanka suszonych chili do smaku,
- olej rzepakowy do posmarowania.
Przygotowanie
Nadzienie:
Pietruszkę drobno siekamy, szczypiorek z cebulką kroimy w bardzo cienkie plasterki i dodajemy do serka. Doprawiamy pieprzem, chili i mieszamy.
Ciasto:
Mąkę mieszamy z solą, olejem i dodajemy tyle wody, aby wyrobić miękkie ciasto. Przykrywamy i odstawiamy na 15 min w temp pokojowej.
Rada : jeśli ciasto odstawimy na 15 min. do miseczki i przykryjemy je wilgotną ściereczką, to zrobi nam się bardziej elastyczne.
Z ciasta formułujemy wałek i dzielimy na 12 równych części. Każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy, na środku 6 krążków nakładamy po łyżeczce serka, brzegi zwilżamy wodą i przykrywamy pozostałymi krążkami. Brzegi zaginamy do wewnątrz i dociskamy, delikatnie spłaszczamy.
Placki grillujemy po ok. 4 min z każdej strony na dolnym ruszcie. Następnie smarujemy je delikatnie olejem i grillujemy do momentu, aż będą nabiorą złotego koloru.
0 komentarzy