Grill……mniam
Składniki
- 1 kg żeberek,
- garść szparagów zielonych,
- 1 cykoria,
- olej rzepakowy czosnkowy,
marynata:
- 1 duże dojrzałe kiwi,
- 60 ml oleju rzepakowego czosnkowego,
- sól do smaku,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- pieprz świeżo mielony do smaku,
- 1 łyżka igiełek świeżego tymianku.
Przygotowanie
Kiwi przekrawamy na połowę, wyciągamy miąższ za pomocą łyżeczki i rozgniatamy widelcem. Dodajemy olej, sok z cytryny, sól pieprz do smaku, tymianek i mieszamy.
W marynacie obtaczamy żeberka i pozostawiamy na minimum 3 godz. w lodówce.
Żeberka 30 min przed grillowaniem wyciągamy z lodówki. Zawijamy w folię aluminiową i układamy na grillu. Przez 30 min będą się piekły w marynacie i w własnym sosie, który powstał pod wpływem wysokiej temperatury.
Następnie wyciągamy żeberka z foli i grillujemy na złoty kolor.
W tym czasie zaczynamy grillować warzywa.
Zielone szparagi nie wymagają obierania. Obcinamy tylko zdrewniałe końcówki. Wystarczy wygiąć szparaga i końcówka sama powinna się odłamać.
Tak przygotowane szparagi tuż przed grillowaniem dajemy do lodówki do schłodzenia lub zalewamy wodą z kostkami lodu, na 10 min. Szparagi osuszamy i smarujemy olejem. Układamy na ruszcie i grillujemy na złoty kolor (szparagi na samym początku łatwo jest obrócić jednym ruchem dłoni, przez ich przetoczenie ).
Cykorię polewamy olejem i w całości grillujemy na ruszcie.
Żeberka podajemy z warzywami, grillowanym owocem kiwi i ozdabiamy pietruszką.
0 komentarzy