Zaznacz stronę

Grillowane białe szparagi w ostrym cieście francuskim

24 cze, 2015 | DANIA JARSKIE, GRILL, SZPARAGI, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Białe szparagi delikatnie podgotowane, w ciasto francuskie pozawijane, na ostro doprawione, zostały na grillu upieczone. Takie szparagi można w piekarniku przygotować i na ciepło jak i zimno jako przekąskę serwować. 

Składniki

  • 10 – 12 białych szparagów,
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • pieprz czarny świeżo mielony,
  • suszona papryczka chili świeżo mielona.

Przygotowanie

Szparagi ze względu na lekko zdrewnienie skórki obieramy obieraczką do warzyw, pomijając główki. Dodatkowo odcinamy zdrewniałe końcówki. Należy pamiętać, że szparag mięknie od głowy, dlatego do gotowania najlepszy będzie wysoki garnek. Wstawiamy do niego luźno związane szparagi. Ich główki powinny wystawać ponad poziom wody, by miękły gotując się na parze. Wodę lekko solimy i słodzimy. Czas gotowania zależy od grubości naszych szparagów ok. 10–15 minut. Odcedzamy z wody, pozostawiamy do przestygnięcia i osuszamy za pomocą papierowego ręcznika.

Bezpośrednio na ciasto mielimy pieprz i chili, dociskamy za pomocą wałka, żeby przyprawy się przykleiły. Nożykiem do ciasta tniemy paski o grubości ok. 2 cm. Każdego szparaga owijamy ciastem.

Tak przygotowane szparagi układamy na ruszcie z pokrywą i grillujemy w 200°C ok. 15 min, w czasie pieczenia odwracamy, żeby równomiernie się zrumieniły. Jeśli nie macie grilla z pokrywą, takie szparagi można śmiało przygotować w piekarniku.

Przekąska ta idealnie smakuje zarówno na zimno jak i ciepło.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl