Takie bułeczki możesz upiec wieczorem, żeby dziecko mogło je smacznie zjeść na śniadanie. Najlepiej smakują posmarowane masłem, miodem i z ciepłym mlekiem. Jeśli dziecko będzie pomagać robić bułeczki, układać na blasze na pewno będą mu bardziej smakowały.
Składniki
- 80 g cukru brązowego,
- 1 łyżkę cukry z prawdziwą wanilią,
- 50 g świeżych drożdży,
- 300 g mleka,
- 2 żółtka,
- 50 g miękkiego masła,
- 500 g mąki pszennej,
- 2 łyżki tartych orzechów laskowych,
- 2 łyżki tartych migdałów,
- 50 g rodzynek,
- 1 jajko do posmarowania bułek,
- olej rzepakowy do wysmarowania formy.
Przygotowanie
Do naczynia wysokiego włóż cukier, cukier waniliowy, drożdże i mleko, wszystko wymieszaj. Następnie dodaj żółtka, miękkie masło i całość zmiksuj robotem kuchennym. Powoli dodawaj mąkę, bakalie i wyrób ciasto. Przełóż je do miseczki wysypanej mąką, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 min.
Z ciasta uformuj małe bułeczki, ułóż je na blasze posmarowanej olejem. Bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem, odstaw ponownie do wyrośnięcia na kolejne 15 min.
Piecz w rozgrzanym piekarniku 180°C ok. 20 min.
0 komentarzy