Polecam niebanalne, chrupiące, pieczywo w kształcie pasków upieczone, gdzie ciasto drożdżowe z mnóstwem ziaren jest wyrobione. Na płasko rozwałkowane i w piekarniku na złocisty kolor zapiekane. Są samodzielną przekąską do schrupania idealne, a jako dodatek do sałatek genialne.
Składniki
- 250 ml ciepłej wody,
- 20 g świeżych drożdży Babuni,
- 1 płaska łyżeczka cukru,
- 200 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka soli,
- 100 g sezamu białego,
- 100 g siemienia lnianego brązowego,
- 100 g ziaren słonecznika,
- 100 g pestek dyni,
ponadto:
- 50 g czarnuszki,
- mąka do podsypania,
- 1 jajko.
Przygotowanie
Drożdże rozpuścić w wodzie z dodatkiem cukru i 2 łyżkami mąki, dodać sezam, siemię lniane, wymieszać i pozostawić pod przykryciem na około 30 minut.
Słonecznik i dynię uprażyć na suchej patelni, a następnie bardzo drobno zmiksować (słonecznik jak najbardziej drobno). Dodać do masy drożdżowej, dokładnie wymieszać.
Dodać pozostałą mąkę i sól, na początku wymieszać za pomocą dużej drewnianej łyżki, a następnie ugnieść dłonią. Uformować kulę i pozostawić w ciepłym miejscu na około 1 godzinę. Ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę, cienko rozwałkować na duży prostokąt, na grubość maksymalnie 1 cm.
Wierzch posypać czarnuszką, docisnąć za pomocą wałka.
Ciasto przekroić na połowę po długości, a następnie na paski o szerokości około 1,5 cm.
Przełożyć na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem z 1 łyżką wody.
Piec w temperaturze 190°C przez około 15 minut, aż staną się złociste i chrupiące.
Po wystudzeniu pieczywo najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby pozostało chrupiące.
0 komentarzy