Kuskus trójkolorowy z wołowiną w sezamie

22 lis, 2014 | DANIA GŁÓWNE, KUSKUS, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Kuskus w trzech kolorach pięknie się na talerzu komponuje i swoją delikatnością zaskakuje. Jest idealnym dodatkiem do mięsa wołowego, z dodatkiem chili i sezamu na wykałaczki nabitego.

Składniki

na 4 porcje:

 

  • 200 g kaszy kuskus,
  • 200 g marchwi,
  • 12 łyżek mrożonego groszku,
  • 200 g mięsa wołowego bardzo drobno zmielonego,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 2 łyżki białego sezamu,
  • sól do smaku,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • ½ łyżeczki suszonego lubczyku,
  • ¼ papryczki chili,
  • 4 łyżki sera camembert topionego,
  • świeże oregano,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Przygotowanie

Mięso:

Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, lubczyk, posiekaną drobno papryczkę chili i doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Mięso dzielimy na 6 porcji, formujemy podłużne sznycelki, które nabijamy na wykałaczki. Mięso obsypujemy sezamem i delikatnie dłonią spłaszczamy, tępą stroną  noża robimy po skosie kilka wgłębień (z dwóch str.) Mięso smażymy na niewielkiej ilości oleju i przekładamy na papierowy ręcznik.

Kuskus trójkolorowy:

W oddzielnych garnkach gotujemy w lekko osolonej wodzie marchewkę i groszek. Kuskus zalewamy gorącą wodą (ok. 1 cm nad powierzchnię kaszy) z dodatkiem masła i szczypty soli. Odstawiamy na 5 min pod przykryciem.

Ugotowany i odcedzony groszek miksujemy blenderem i mieszamy z 1/3 częścią kaszy.

Marchew w oddzielnym pojemniku miksujemy i łączymy z 1/3 kuskusa.

Do okrągłej foremki  (bez dna) dodajemy kuskus kolorowy np. z groszkiem, ugniatamy, nakładamy kuskus np. biały (ten bez dodatków),  ponownie ugniatamy i na końcu kuskus z marchewką. W ten sposób uzyskamy kuskus trójkolorowy.

Ser wystarczy podgrzać w małym rondelku lub w mikrofali.

Kuskus podajemy z mięsem i serem. Do całości dodajemy świeże oregano, plasterki papryczki chili i doprawiamy pieprzem.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Chleb szpinakowy

Chleb szpinakowy

Pieczywo najlepiej smakuje, jeśli sami w domu pieczemy, bo wiemy jakie składniki dodajemy. Mamy świeży, pachnący,...

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl