Delikatne polędwiczki pod panierką serowo – kuskusową się schowały, a dzięki chili wyjątkową ostrość uzyskały. Groszek cukrowy ma tu ważne zadanie, bo swoim smakiem łagodzi całe danie.
Składniki
- 100 g serka śmietankowego,
- 250 g polędwiczek z kurczaka,
- 10 średnich pieczarek,
- 4 ząbki czosnku,
- kilka mini suszonych papryczek chili,
- 3 gałązki świeżego tymianku,
- 100 g groszku cukrowego,
- 50 g kuskusu,
- sól do smaku,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- pieprz czarny świeżo zmielony do smaku,
- łyżka świeżego posiekanego koperku.
Przygotowanie
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy polędwiczki, czosnek, tymianek, papryczki chili i wszystko podsmażamy.
Dodajemy 6 pokrojonych na ćwiartki pieczarek, doprawiamy solą i pieprzem, całość nadal smażymy, aż odparuje cała woda z pieczarek. Wyciągamy tymianek. Pozostałe pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy na patelni grillowej.
Do mięsa dodajemy serek i całość mieszamy, aż serek uzyska gładką kremową konsystencję. Pod koniec dodajemy kuskus i podgrzewamy 2 min, delikatnie obtaczając w nim polędwiczki. Całość posypujemy koperkiem.
Polędwiczki podajemy z groszkiem i dodajemy kilka plasterków grillowanych pieczarek.
0 komentarzy