Gołąbki wigilijne z kaszy kuskus i pieczarek

5 gru, 2015 | BOŻE NARODZENIE, DANIA JARSKIE, GOŁĄBKI, KUSKUS, Wszystkie przepisy | 2 Komentarze

Gołąbki podczas wigilijnej kolacji to moje danie ulubione, te z ryżem, grzybami, które są dobrze doprawione. Jednak tak na próbę z kaszy kuskus przygotowałam i się w nich rozsmakowałam. Na smak wpływ miały przyprawy jakie dodałam, tak po mojemu z garam masala poeksperymentowałam. Przepis naprawdę jest prosty, banalny, a czas przygotowania jest krótki, dla zapracowanych – idealny J

Składniki

  • 0,5 kg pieczarek,
  • 2 duże białe cebule,
  • 3  łyżki masła,
  • sól do smaku,
  • 1 płaska łyżeczka garam masala,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • suszona papryka chili świeżo mielona do smaku,
  • 400 g kuskusa,
  • 1 kapusta włoska,
  • łyżeczka cukru,
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego,
  • masło do smażenia i omaszczenia (ok. 1 kostka).

Przygotowanie

Farsz:

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w bardzo drobną kosteczkę, kilka szt. w większe kawałki. (Pieczarki można poszatkować za pomocą robota, wkładamy po kilka sztuk i miksujemy ok. 3- 4 sek).

Na dużej patelni roztapiamy masło i podsmażamy cebulę z szczyptą cukru. Następnie dodajemy pieczarki i całość podsmażamy do momentu, aż woda z nich odparuje. Doprawiamy na końcu solą i przyprawą garam masala.

Do dużej miski wsypujemy kuskus, zalewamy go ciepłą wodą (nie gorącą) ok. 0,5 cm powyżej kaszy. Kuskus powinien wchłonąć całą wodę (czas ok. 5- 8 min). Dodajemy do niego pieczarki z cebulą, doprawiamy papryką chili, solą i pieprzem.

Kapusta:

W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i 1 łyżeczki cukru.

Najpierw wycinamy z kapusty głąb, trzeba uważać, żeby nie naruszyć liści. Liście z wierzchu można delikatnie ściągnąć, a te które się nie dają pozostawić. Kapustę sparzamy i przekładamy na cedzak.

Gołabki:

Z każdego liścia, już po sparzeniu, delikatnie nożem ścinamy grube końce i odkładamy na bok. Na desce układamy liść kapusty, nakładamy od strony łodygi farsz i zawijamy w kopertę, najpierw gruby koniec, później brzegi liści do środka i rolujemy.

Na patelni roztapiamy masło i delikatnie podsmażamy na nim gołąbki z dwóch str. (zaczynamy od str. z łączeniem). Dużą formę żaroodporną do pieczenia wykładamy liśćmi (mogą być te najmniejsze z samego końca główki kapusty, bo te największe zostawiamy do przykrycia) i układamy ciasno przyrumienione gołąbki.

Pół szklanki wody mieszamy z sosem sojowym i zalewamy nią gołąbki. Przykrywamy liśćmi i folią aluminiową, jeśli mamy pokrywę to nią.

Gołąbki pieczemy ok. 40 min w 190°C, 10 min przed końcem ściągamy folię, powinny się ładnie przyrumienić. Przed podaniem polewamy roztopionym, gorącym masłem. 

Rada: Farsz doprawiamy na samym końcu, ma być wyrazisty, lekko ostry. 

 Jeśli ktoś lubi z sosem, może do nich przygotować swój ulubiony. Ja wolę czuć smak farszu i pieczonej kapusty.

2 komentarze

  1. Gotuj i piecz z Joanną

    Wyglądają pysznie 🙂

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      I tak smakowały 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl