Grillowane żeberka w kiwi marynowane z cykorią i szparagami

7 cze, 2015 | GRILL, SZPARAGI, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Grill……mniam tongue-out

Składniki

  • 1 kg żeberek,
  • garść szparagów zielonych,
  • 1 cykoria,
  • olej rzepakowy czosnkowy,

marynata:

  • 1 duże dojrzałe kiwi,
  • 60 ml oleju rzepakowego czosnkowego,
  • sól do smaku,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • pieprz świeżo mielony do smaku,
  • 1 łyżka igiełek świeżego tymianku.

Przygotowanie

Kiwi przekrawamy na połowę, wyciągamy miąższ za pomocą łyżeczki i rozgniatamy widelcem. Dodajemy olej, sok z cytryny, sól pieprz do smaku, tymianek i mieszamy.

W marynacie obtaczamy żeberka i pozostawiamy na minimum 3 godz. w lodówce.

Żeberka 30 min przed grillowaniem wyciągamy z lodówki. Zawijamy w folię aluminiową i układamy na grillu. Przez 30 min będą się piekły w marynacie i w własnym sosie, który powstał pod wpływem wysokiej temperatury.

Następnie wyciągamy żeberka z foli i grillujemy na złoty kolor.

W tym czasie zaczynamy grillować warzywa.

Zielone szparagi nie wymagają obierania. Obcinamy tylko zdrewniałe końcówki. Wystarczy wygiąć szparaga i końcówka sama powinna się odłamać.

Tak przygotowane szparagi  tuż przed grillowaniem dajemy do lodówki do schłodzenia lub zalewamy wodą z kostkami lodu, na 10 min. Szparagi osuszamy i smarujemy olejem. Układamy na ruszcie i grillujemy na złoty kolor (szparagi na samym początku łatwo jest obrócić jednym ruchem dłoni, przez ich przetoczenie ).

Cykorię polewamy olejem i w całości grillujemy na ruszcie.

Żeberka podajemy z warzywami, grillowanym owocem kiwi i ozdabiamy pietruszką.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl