Tagliatelle na zielono

9 kwi, 2015 | DANIA JARSKIE, MAKARON, Wszystkie przepisy | 1 komentarz

Słońce na Niebie świeci, na podwórku coraz więcej bawi się dzieci. Trawa, drzewa do życia się zabierają i kolorów zielonych nabierają. Zieleń mnie podczas gotowania zainspirowała, a Wiosna radości dodała, dzięki temu zielone danie powstało, wszystkim bardzo smakowało.

Składniki

  • 200 g fasolki szparagowej zielonej, już przygotowane „na parze” Bonduelle,
  • 200 g jak najmniejszych pieczarek,
  • 1 biała cebula,
  • 1 łyżka świeżego, posiekanego tymianku,
  • 150 g makaronu tagliatelle (ok. 6 krążków),
  • 10 zielonych oliwek,
  • pieprz zielony świeżo mielony do smaku,
  • sól himalajska do smaku,
  • świeża bazylia,
  • garść rukoli,
  •  ok. 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Przygotowanie

Rukolę miksujemy za pomocą blendera z dodatkiem 4 łyżek oliwy i soku z cytryny. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem do smaku.

Cebulę kroimy w drobną kostkę, pieczarki myjemy i suszymy. Jeśli są świeże nie trzeba obierać ze skórki, jeśli są duże należy pokroić je na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy podsmażamy cebulę i pieczarki. Pod koniec dodajemy fasolkę i przykrywamy patelnię pokrywka. Tak podgrzewamy całość ok. 4 min.
W tym samym czasie makaron gotujemy w lekko odsolonej wodzie na al dente.

Odcedzamy i dodajemy do pieczarek z fasolką. Na koniec dodajemy zmiksowaną rukolę, oliwki, delikatnie łączymy wszystkie składniki. Całość doprawiamy dużą ilością zielonego pieprzu.

Makaron podajemy z listkami świeżej bazylii.

1 komentarz

  1. Anonimowy

    Łatwe do wykonania i musi być dobre.

    Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl