Makaron z kurczakiem i pieczarkami z trzema serami

10 lis, 2014 | GRZYBY, KURCZAK, MAKARON, Wszystkie przepisy | 2 Komentarze

Holandia kojarzy mi się z serami i z nich zrobionymi przysmakami. Z chęcią w podróż kulinarną do Holandii bym się wybrała i oryginalnych serów skosztowała. Na razie to makaron z trzema serami przygotowałam i marząc, daniem się tym rozkoszowałam. Sery smakami ze śmietaną się zmieszały, kremową konsystencję uzyskały, a makaron gniazdko pasował znakomicie i smakował wyśmienicie.   

Składniki

  • 150 g makaronu Gniazdko 1 Czaniecki,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 1 filet z kurczaka,
  • 150 g pieczarek,
  • 1 cebula szalotka,
  • 150 ml śmietany 30%,
  • 10 g sera żółtego (wędzony radamer),
  • 60 g sera kremowego śmietankowego,
  • 30 g sera camembert,
  • 2 łyżki oleju  rzepakowego do smażenia,
  • sól himalajska do smaku,
  • pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku,
  • listki świeżej bazylii.

Przygotowanie

Filet, pieczarki, cebule kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy olej na którym podsmażamy całe ząbki czosnku, dodajemy cebulkę, pieczarki, kurczaka i wszystko razem smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Ser żółty trzemy na cienkiej tarce, a ser topiony kroimy na mniejsze kawałki. Do mięsa z pieczarkami wlewamy śmietanę i dodajemy ser żółty i topiony, całość zagotowujemy ciągle mieszając (aż sos zgęstnieje).

Do sosu dodajemy ugotowany makaron na al dente i delikatnie mieszamy, do połączenia składników. Podajemy z płatkami sera camembert i pokrojonymi na mniejsze kawałki listkami bazylii. Doprawiamy pieprzem świeżo mielonym.

2 komentarze

  1. ladylaura

    Bardzo apetyczne danie.

    Odpowiedz
  2. Moniki Smakołyki

    Dziękuję i polecam.

    Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl