Owoc goji jest bardzo zdrowy i w smaku wyjątkowy, połączony z sokiem z pomarańczy pięknie podczas grillowania na brzoskwiniach „tańczy”. Z poziomkami słodkimi i malinami kwaśnymi świetnie smakuje i pięknie się komponuje.
Składniki
- sok z jednej pomarańczy,
- 3 łyżki cukru brązowego,
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem,
- 2 łyżki suszonych owoców goji,
- 3 brzoskwinie,
- maliny,
- poziomki,
- listki świeżej mięty,
- physalis.
Przygotowanie
Do rondelka wlewamy sok z pomarańczy, dodajemy cukier brązowy, cukier z wanilią, owoce goji i redukujemy, gotując na wolnym ogniu ciągle mieszając.
Brzoskwinie przekrawamy na połowy, usuwamy pestki i zamaczamy je w syropie pomarańczowym. Wyciągamy i przekładamy na folię aluminiową, a do otworów po pestce dodajemy owoce goji z syropem.
Brzoskwinie grillujemy z dwóch str. przed samym podaniem możemy przełożyć na chwilkę brzoskwinie bezpośrednio na ruszt.
Do syropu, który pozostał na foli dodajemy maliny i poziomki.
Brzoskwinie podajemy z owocami goji, malinami i poziomkami w syropie pomarańczowym. Całość dekorujemy listkami mięty i physalis.
Rada: wybierajmy brzoskwinie dojrzałe, będą smaczniejsze, a pestki łatwo się z nich wyciągnie.
0 komentarzy