Makaron to idealny dodatek do sałatek. Kilka ulubionych składników jak ze sobą połączymy, odpowiednio doprawimy to zapewne będzie nam smakować i częściej z makaronem będziemy takie dania serwować.
Składniki
na 4 porcje:
- 200 g makaronu farfalle,
- 2 cebule szalotki,
- 16 pomidorków koktajlowych,
- 4 garście świeżego szpinaku,
- 1 nieduża polędwiczka wieprzowa,
- 50 g serka śmietankowego,
- listki świeżej kolendry,
- 100 ml oleju rzepakowego,
- sól do smaku,
- pieprz do smaku,
- 3 mini papryczki chili,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 ząbek czosnku.
Przygotowanie
Polędwiczkę myjemy, kroimy w plasterki po skosie i każdy z nich delikatnie rozbijamy palcami. Doprawiamy sola i pieprzem. Nakładamy na mięso niewielką ilość serka i układamy jeden koło drugiego liście szpinaku. Mięso zawijamy w mini roladkę zaczynając od dłuższego boku. Mają być cieniutkie, następnie zwijamy je pojedynczo w folię spożywczą i gotujemy na parze ok. 8 min. Mięso po wystygnięciu kroimy na plasterki.
Makaron gotujemy na al dente w lekko osolonej wodzie i przelewamy zimną przegotowaną wodą.
Olej mieszamy z sokiem z cytryny, skruszonymi papryczkami chili, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przestudzony makaron mieszamy z pomidorkami pokrojonymi na ćwiartki, cebulą pokrojoną w paseczki i dodajemy aromatyczny olej.
Na talerzu układamy liście szpinaku, na nim makaron z warzywami, dodajemy krążki z polędwiczki, listki kolendry i doprawiamy do smaku.
Jeśli lubicie bardziej ostre dania to można dodać więcej papryczki chili.
0 komentarzy