Sałatka farfalle (makaronowa) na szpinaku z krążkami z polędwiczki

25 paź, 2015 | MAKARON, SAŁATKI, SZPINAK, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Makaron to idealny dodatek do sałatek. Kilka ulubionych składników jak ze sobą połączymy, odpowiednio doprawimy to zapewne będzie nam smakować i częściej z makaronem będziemy takie dania serwować.

Składniki

na 4 porcje:

 

  • 200 g makaronu farfalle,
  • 2 cebule szalotki,
  • 16 pomidorków koktajlowych,
  • 4 garście świeżego szpinaku,
  • 1 nieduża polędwiczka wieprzowa,
  • 50 g serka śmietankowego,
  • listki świeżej kolendry,
  • 100 ml oleju rzepakowego,
  •  sól do smaku,
  • pieprz do smaku,
  • 3 mini papryczki chili,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 ząbek czosnku.

Przygotowanie

Polędwiczkę myjemy, kroimy w plasterki po skosie i każdy z nich delikatnie rozbijamy palcami. Doprawiamy sola i pieprzem. Nakładamy na mięso niewielką ilość serka i układamy jeden koło drugiego liście szpinaku. Mięso zawijamy w mini roladkę zaczynając od dłuższego boku. Mają być cieniutkie, następnie zwijamy je pojedynczo w folię spożywczą i gotujemy na parze ok. 8 min. Mięso po wystygnięciu kroimy na plasterki.

Makaron gotujemy na al dente w lekko osolonej wodzie i przelewamy zimną przegotowaną wodą.

Olej mieszamy z sokiem z cytryny, skruszonymi papryczkami chili, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Przestudzony makaron mieszamy z pomidorkami pokrojonymi na ćwiartki, cebulą pokrojoną w paseczki i dodajemy aromatyczny olej.

Na talerzu układamy liście szpinaku, na nim makaron z warzywami, dodajemy krążki z polędwiczki, listki kolendry i doprawiamy do smaku.

Jeśli lubicie bardziej ostre dania to można dodać więcej papryczki chili.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl