Kolorowy zawrót głowy, czyli młode ziemniaki na patelni duszone, lubczykiem, czosnkiem doprawione. Do tego brokuł dodany, na parze ugotowany oraz z marchewką karmelizowaną papryką wędzona doprawianą. Wszystkie warzywa kolorami oczy radują, ale najlepiej smakowo w towarzystwie jogurtu naturalnego smakują. To cudowny smak warzyw sezonowych, trójkolorowych, ze zdrowym jogurtem podane, z wielkim smakiem przez całą rodzina zjadane.
Składniki
- 1 kg młodych, równej wielkości ziemniaków,
- 3 małe cebule białe,
- 4 ząbki czosnku,
- gałązka świeżego lubczyku,
- olej rzepakowy do smażenia,
- sól do smaku,
- pieprz czarny do smaku,
- ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki wędzonej,
- 1 świeży brokuł,
- 6 młodych marchewek,
- ½ łyżeczki cukru,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- jogurt naturalny gęsty,
- pęczek koperku.
Przygotowanie
Brokuł ugotować na parze, delikatnie posolić.
Ziemniaki umyć, osuszyć. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, podsmażyć ziemniaki 4 min. Dodać w łupkach cebule, ząbki czosnku oraz lubczyk. Doprawić solą i dolać 100 ml gorącej wody. Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu ok. 30 – 40 min. Kilka razy odwrócić ziemniaki. Woda powinna całkowicie odparować, ziemniaki w środku być miękkie, a skórkę mieć przypieczoną. Posypać dużą ilością posiekanego koperku.
Marchewkę (bez obierania) pokroić na słupki, podsmażyć na maśle z dodatkiem soli, cukru, doprawić papryką.
Całość podawać z jogurtem doprawionym do smaku solą i pieprzem.
Proste składniki i jak pysznie przyrządzone. 🙂
Dziękuję i zapraszam 🙂