Nie będę się rozpisywała, z rymami kombinowała, bo w kremie smaki się zmieszały, a moje dzieci się w nim się „rozsmakowały”. TYLE……..
Składniki
na ok. 2,5 l (6 porcji)
- 3 białe cebule (250 g),
- 250 g pora,
- 4 łyżki oleju rzepakowego,
- ½ łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka soli do smażenia cebuli,
- 1 płaska łyżka soli (dodajemy stopniowo, do smaku),
- 1 kg ziemniaków,
- 3 – 4 liście laurowe,
- 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego,
- 1,5 l przegotowanej, gorącej wody,
- 1 płaska łyżeczka kozieradki,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- ½ płaskiej łyżeczki kurkumy,
- chili świeżo mielona do smaku,
- 1 płaska łyżeczka lubczyku lub świeżego 2 liście,
ponadto:
- kwaśna śmietana 18%.
Przygotowanie
Pora kroimy w plasterki, cebule w wiórka, a ziemniaki w drobną kostkę.
W garnku o pojemności ok. 3 l rozgrzewamy olej, szklimy ma nim pora z cebulą, z dodatkiem cukru i jednej łyżeczki soli. Często mieszamy, następnie przykrywamy i dusimy kilka min, nie zapominając o mieszaniu.
Następnie dodajemy ziemniaki, zalewamy całość gorącą wodą, ok. 1 l, tyle, żeby warzywa przykryć. Dodajemy liście laurowe, pieprz ziołowy, lubczyk i całość gotujemy pod przykryciem do momentu, aż ziemniaki się rozpadną.
Dodajemy kurkumę, kozieradkę, mieszamy i wyjmujemy liście laurowe.
Zupę miksujemy do uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji, rozcieńczamy ok. 0,5 l przegotowanej wody, mieszamy i doprawiamy chili, solą i pieprzem na ostro. Podajemy z łyżką gęstej śmietany.
Uwielbiam takie zupy-kremy 🙂
Ja też, a jeszcze bardziej moja córka 🙂