Żar z nieba się leje, a ja przy grillu szaleję. Okulary zakładam, kapelusz na głowę wkładam, szukam cienia, jak szalona, ale przecież na grillowanie, to jest najlepsza pora. Gorąco z grilla paruje, a ja roladki z kiełbaskami grilluje, warzywa do nich przygotowuję i smaczne zapachy czuję. Nie ma co narzekać, że ciężko w słońcu się grilluje, jak potem wszystko tak dobrze smakuje.
Składniki
na 4 porcje:
- 4 szt. cienkich kiełbasek śląskich bez osłonki,
- 4 szt. sznycli z fileta z piersi indyka (surowe mięso),
- 1 nieduża młoda cukinia,
- 200 g młodej marchewki,
- 3 szt. dużych młodych ziemniaków,
- 1 kolba świeżej kukurydzy,
- olej rzepakowy,
- 1 płaska łyżeczka cukru,
- sól do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku.
Przygotowanie
Mięso z indyka rozbijamy jak najcieniej, doprawiamy solą i pieprzem. Po długości układamy na nich plastry cukinii. Następnie po szerokości układamy po jednej kiełbasce śląskiej i zawijamy w roladkę, którą następnie przekładamy na folię aluminiową. Roladki zwijamy w folię, końcówki skręcamy jak cukierek.
Rada: cukinię kroimy po długości, za pomocą nożyka do warzyw.
Ziemniaki obieramy, myjemy, suszymy i kroimy na duże talarki, skrapiamy olejem.
Grilla rozpalamy, grillujemy roladki indycze z kiełbaską (ok. 10 min z dwóch str.), talarki z ziemniaków, marchewki i w całości kolbę kukurydzy. Marchewki i kukurydzę skrapiamy olejem.
Rada: warzywa można posmarować olejem za pomocą pędzla, będzie idealnie rozprowadzony na całej powierzchni.
Ziemniaki, kukurydzę pod koniec oprószamy solą, a marchewki cukrem.
Pyszne roladki z kiełbaskami podajemy z talarkami, karmelizowaną marchewką i kukurydzą.
0 komentarzy