Ciasto drożdżowe ze świeżymi ziołami i powkładanymi do niego szparagami, tak sobie wymyśliłam i w mniej niż 30 min zrobiłam. Składniki na ciasto zmiksowałam, do niego posiekane zioła dodałam, pieprzem wyostrzyłam i solą doprawiłam. Ciasto rosło, a ja w tym czasie szparagi w wodzie chłodziłam, następnie ręcznikiem papierowym osuszyłam. Ciasto na blachę przełożyłam, szparagi dołożyłam i tylko pieczenie zostało, a potem……..oj bardzo smakowało.
Składniki
- pęczek bardzo cienkich szparagów, ok. 0,5 kg,
- 40 g świeżych drożdży,
- 400 ml ciepłej wody,
- 1 płaska łyżeczka cukru,
- 1 płaska łyżeczka mielonego czarnego pieprzu,
- 450 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki soli,
- 2 jaja,
- 60 ml oleju rzepakowego Rapso,
- 1/2 pęczka szczypiorku,
- 1 pęczek zielonej pietruszki,
- garść listków świeżej mięty,
- garść liści świeżego lubczyku,
ponadto:
- ok. 1-2 łyżki oleju rzepakowego,
- 2 łyżki startego sera żółtego np. grana padano.
Przygotowanie
Szczypiorek, pietruszkę, lubczyk i miętę drobno siekamy.
Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru, pieprzu i soli. Dodajemy mąki, jajek, olej i całość miksujemy za pomocą (widełek) robota, na najwyższych obrotach, do uzyskania gładkiej masy.
Dodajemy posiekane zioła i jeszcze raz miksujemy, tylko tyle, żeby całość się wymieszała. Ciasto pozostawiamy na ok. 10 min w temperaturze pokojowej, powinno rosnąć.
W tym czasie przygotowujemy szparagi.
Szparagi myjemy, odrywamy stwardniałe końcówki, wystarczy tylko wygiąć je w łuk, a same w odpowiednim miejscu się przełamią. Pozostawiamy w bardzo zimnej wodzie na 5-10 min. Wyciągamy z wody i suszymy papierowym ręcznikiem.
Piekarnik nastawiamy na 200°C.
Dużą blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy na całą powierzchnie ciasto i układamy na nim osuszone szparagi, które delikatnie w nie wbijamy. Wierzch skrapiamy niewielką ilością oleju rzepakowego.
Tak przygotowane ciasto wkładamy na najniższą półkę od piekarnika i pieczemy ok. 15 -20 min. Pod koniec pieczenia, wierzch ciasta delikatnie smarujemy olejem za pomocą pędzla.
Rada: wierzch można tylko spryskać niewielką ilością oleju, szparagi nabiorą błyszczącego koloru, a ciasto dodatkowo będzie nawilżone.
Gorące ciasto posypujemy startym serem.
Pysznie wygląda, Jaki sos do tego Moniko polecasz?
Szczerze, to ciasto jest tak delikatne i wilgotne, że najlepiej samo smakuje. Ja bym nie dodawała żadnego sosu, można najwyżej posypać większą ilością sera żółtego.