Tarta kakaowa z białą czekoladą i jajeczkami

19 mar, 2016 | TARTA, WIELKANOC, Wszystkie przepisy | 8 Komentarze

Tartę z masą z białej czekolady w wersji wielkanocnej przygotowałam, bo słodkie jajeczka do niej dodałam. Po przestygnięciu kroi się znakomicie i smakuje wyśmienicie. Jest słodka, kremowa, delikatna i mocno czekoladowa. Jeśli wzorki z gorzkiej czekolady wg własnej inwencji przygotujecie, to z pewnością jej smakiem i wyglądem rodzinę na święta oczarujecie.

Składniki

ciasto na formę ok. 30 cm:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 100 g masła,
  • 1 duże jajo,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżka cukru,
  • opcjonalnie 2 łyżki wody,
  • szczypta soli,

masa:

  • 400 ml słodkiej śmietanki 30%,
  • 200 g białej czekolady,
  • 10 g żelatyny (3 płaskie łyżki),
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią,

ponadto:

  • czekoladowe jajeczka,
  • 30 g gorzkiej czekolady.

Przygotowanie

Ciasto:

Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Przenosimy do formy, dokładnie wylepiamy dno i ścianki (jeśli nie mamy ceramicznej, to trzeba wysmarować masłem i podsypać mąką), nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz.
Piekarnik nastawiamy na 200°C, pieczemy ok. 20 min. Wyjmujemy i pozostawiamy do przestygnięcia.

Masa:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml wrzącej wody.

Śmietankę podgrzewamy w rondelku, dodajemy cukier z prawdziwą wanilią, żelatynę i mieszamy.
Następnie dodajemy czekoladę, całość podgrzewamy, ciągle mieszając, do całkowitego rozpuszczenia wszystkich składników, nie zagotowujemy. Całość pozostawiamy do przestygnięcia, od czasu do czasu mieszamy.

Kiedy masa będzie delikatnie zastygać, ale jej konsystencja będzie jeszcze płynna, należy przelać ją na przestudzone ciasto.
Czekamy, aż masa mocniej stężeje i po obwodzie tarty dodajemy czekoladowe jajeczka (jajeczka powinny stać w pionie).

Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej, przelewamy ją do foliowego rękawa i na przestygniętej masie wykonujemy dowolne wzorki.

Tarte przechowujemy w suchym i chłodnym pomieszczeniu. Czas oczekiwania ok. 2-3 godz.

Rada: ciasto jest bardzo cienkie i najlepiej wałkować ją przez folię spożywczą. Żeby ciasto się nie przyklejało, wystarczy podsypać je mąką.

8 komentarzy

  1. Monica

    Piękna!

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Dziękuję, serce się raduje 🙂

      Odpowiedz
  2. Cukry Proste

    Ale cudnie się prezentuje!

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Bardzo dziękuję 🙂

      Odpowiedz
  3. Anonimowy

    wow:D

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      🙂 🙂 🙂 🙂 Dziękuję za wow 🙂

      Odpowiedz
  4. Unknown

    Kuszący deser 🙂 Wygląda pięknie i smakowicie. Na pewno na jednym kawałku by się nie skończyło 🙂
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: karolinakuchmaci.blogspot.com/

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Dziękuję 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl