Spaghetti owinięte cukinią

25 sie, 2014 | MAKARON, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Składniki

  •  ½ op. spaghetti pełne ziarno,
  • średnia cukinia,
  • 300g pieczarek,
  • 1 mała cebula,
  • 100 ml wody,
  • 1 łyżka mąki pełnoziarnistej,
  • olej rzepakowy,
  • kapary,
  •  sól,
  •  pieprz do smaku,
  •  zielona pietruszka,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego.

Przygotowanie

Sos pieczarkowy: cebulę obieramy, na oleju lub maśle podsmażamy, solą pieprzem doprawiamy. Pieczarki drobno siekamy, do cebuli dokładamy, wszystko razem dusimy, a jogurt z mąka, wodą zmieszać musimy. Do pieczarek wodę z jogurtem, mąką dodajemy, gotujemy i całość miksujemy. 

Makaron spaghetti na al dente w osolonej wodzie gotujemy, łyżkę oleju do niego dodajemy. Następnie go  odcedzamy, zimną wodą przelewamy.  Cukinię na cienkie plasterki kroimy, delikatnie solimy, chwilę czekamy, następnie na papierowym ręczniku z nadmiaru wody odsączamy. Olejem ją smarujemy i na patelni grillujemy.

Makaron na trzy części składamy, cukinią na środku zawijamy, sosem pieczarkowym polewamy, pieprzem świeżo mielonym doprawiamy i pietruszką ozdabiamy.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl