Polędwiczki w zielonym risotto, z grzybkami o nucie wędzonej papryki

7 paź, 2020 | RISOTTO, GRZYBY, KURCZAK, SZPINAK | 0 komentarzy

Smaczne risotto z delikatnymi, z kurczaka polędwiczkami, z shimeji grzybkami, które oddzielnie podsmażamy i papryką wędzoną oprószamy. Do tego szpinak i ziół dodajemy, a potem tylko sobie jemy.

Składniki

  • 500 g polędwiczek z kurczaka,

marynata:

  • 3 łyżki oleju sojowego,
  • 1 płaska łyżeczka zielonego pieprzu marynowanego,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej,
  • 1 płaska łyżeczka curry,

ponadto:

  • 200 g ryżu do risotto,
  • 2 szalotki,
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego czosnkowego,
  • 2 garście świeżego szpinaku,
  • 150 g grzybów shimeji brązowych/białych,
  • 1 l bulionu drobiowego (włoszczyzna, szyja, skrzydełka korpus, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk),
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • 20 g startego sera parmezanu,
  • 1 kopiasta łyżka masła,
  • mielona papryka wędzona,
  • pęczek szczypiorku,
  • pęczek koperku.

Przygotowanie

Marynata: wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

Polędwiczki myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem, oczyszczamy z błonek, przekrawamy po skosie na dwie części. Mięso obtaczamy w marynacie i pozostawiamy na czas przygotowania potrawy.

Grzyby odcinamy od ich nasady, wtedy rozpadną się, otrzymamy pojedyncze grzybki.

W rondelku podgrzewany bulion i cały czas trzymamy na wolnym ogniu.

Przygotowujemy dużą patelnię.

Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju czosnkowym. Wsypujemy ryż i podsmażamy, cały czas mieszamy do momentu, aż ziarenko obtoczone zostanie w oleju, stanie się szkliste. Do ryżu wlewamy część gorącego bulionu, tylko tyle, żeby go przykrył, cały czas delikatnie mieszamy.

Rada: bulion dolewamy stopniowo, chochelka po chochelce.

Kiedy ryż będzie al dente, dodajemy mięso z marynatą, podgrzewamy do momentu, aż ryż i kurczak będą idealne. Nie zapominamy o mieszaniu.

Następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy starty ser, masło i delikatnie mieszamy.

Szpinak dzielimy na mniejsze kawałki,  szczypiorek i koperek siekamy, dodajemy do ryżu, delikatnie mieszamy, przykrywamy pokrywą, żeby wszystkie smaki się połączyły.

W międzyczasie na drugiej patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła, dodajemy grzyby i podsmażamy na złoty kolor, delikatnie oprószamy solą i pieprzem. Na końcu posypujemy je chili i papryką wędzoną.

Rada: grzybów po dodaniu na patelnię nie mieszamy, dopiero jak się podsmażą z jednej str., to odwracamy.

Do risotto dodajemy ziarenka zielonego pieprzu marynowanego oraz podsmażone grzybki. Możemy ozdobić szpinakiem i np. koperkiem.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl