Zwijane ciasto drożdżowe z jabłkami

8 gru, 2014 | BOŻE NARODZENIE, SŁODKIE WYPIEKI, Wszystkie przepisy | 2 Komentarze

Ciasto drożdżowe lubi być dobrze wyrobione i potrzebuje czasu na wyrośnięcie. Jeśli uzbroimy się w cierpliwość to z pewnością zaskoczy nas nie tylko swoją wielkością, ale i smakiem. Nadzienie jakie zostało przygotowane jest soczyste i aromatyczne. Roladki poukładane w tortownicy po upieczeniu połączą się w piękny tort drożdżowy, idealny na święta.

Składniki

na tortownicę o średnicy 25 cm:

  • 500 g mąki,
  • 40 g świeżych drożdży,
  • 200 ml ciepłe mleko ok. 40°C,
  • 1 jajo,
  • 100 g cukru brązowego,
  • 75 g stopionego przestudzonego masła,

nadzienie:

  • 750 g kwaśnych jabłek,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 50 g wiórków kokosowych,
  • 50 g migdałów słupki,
  • 1 łyżka posiekanego imbiru kandyzowanego lub startego świeżego,
  • 4 łyżki rodzynek,
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki z cytryny,

ponadto:

  • mąka do posypywania,
  • tłuszcz do smarowania formy,
  • 50 g galaretki jabłkowej lub agrestowej,
  • cukier puder do posypania.

Przygotowanie

Mąkę przesiewamy do miski, na środku robimy wgłębienie do którego wkruszamy drożdże i dodajemy 1 łyżkę cukru. Wlewamy mleko i przesiewamy 100 g maki, mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 15 min.

Dodajemy pozostałą cześć mąki, masło, cukier, jajo i wyrabiamy na pulchne, lśniące ciasto drożdżowe. Posypujemy warstwą mąki, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min.

Jabłka obieramy, trzemy na tarce lub kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Skrapiamy je sokiem z cytryny, po czym mieszamy z wiórkami kokosowymi, imbirem, skórką z cytryny  i posiekanymi migdałami.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy, przekładamy na stolnicę wałkujemy je na prostokąt o grubości ok. ½ cm i wymiarach 50 x 40 cm. Na płacie ciasta rozsmarowujemy nadzienie i posypujemy rodzynkami. Zwijamy w rulon zaczynając od dłuższego boku. Ciasto kroimy na 10 równych krążków, które układamy (str. masy do dołu) na posmarowanej tłuszczem tortownicy. Możemy ponownie odstawić do wyrośnięcia.

Temperaturę w piekarniku ustawiamy na 200°C i pieczemy ok. 40 min na złoty kolor (jeśli za szybko nam się przypieka możemy przykryć papierem do pieczenia).

Galaretkę zgodnie z proporcją rozpuszczamy w gorącej wodzie i jeszcze ciepłe ciasto za pomocą pędzla smarujemy po wierzchu. Gdy ciasto przestygnie oprószamy cukrem pudrem.

2 komentarze

  1. Grunt to przepis!

    Świetne! A właśnie miałam chcicę na ciasto drożdżowe. Jutro robię! 😀

    Odpowiedz
  2. Moniki Smakołyki

    Widziałam już gotowe Twoje ciasto, apetyczne 🙂

    Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl