Płonący kurczak

8 paź, 2014 | GRILL, KURCZAK, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Musztarda o ostro  – słonawym smaku z dodatkiem cebulki, czosnku i szałwii nadaje kurczakowi fajnej ostrości, a delikatna marchew i pietruszka imituje płomienie.  

Składniki

  • 4 ćwiartki z kurczaka,
  • 2 kopiate łyżki musztardy dijon,
  • 1 duża cebula – szarlotka,
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
  • czosnek,
  • 6 dużych świeżych liści szałwii,
  • pieprz kolorowy świeżo zmielony,
  •  mała marchewka, pietruszka (korzeń)
  • masło,
  • sól himalajska.

Przygotowanie

Marynata: obie musztardy mieszamy z posiekaną w kostkę cebulą, przeciśniętymi przez praskę 4 ząbkami czosnku i posiekaną szałwią. Doprawiamy pieprzem do smaku. Przygotowaną marynatę dokładnie nacieramy kurczaka. Przekładamy na ok. 1 godz. do lodówki.

Marchewkę, pietruszkę  z dodatkiem masła i soli, zawijamy w folię aluminiowa i grillujemy.

Kurczaka przekładamy na tacki aluminiowe i grillujemy pod przykryciem. Gdy mięso będzie już upieczone przekładamy je bezpośrednio na ruszcie. Ćwiartki z kurczaka podajemy z czosnkiem grillowanym, warzywami i ozdabiamy świeżymi ziołami.

Ja za skórą nie przepadam, więc z kurczaka chętnie usunęłam. 

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl