Makaron często u mnie w domu króluje, bo szybko z niego dania się wyczarowuje. Dzisiaj polecam Wam spaghetti na chudym mięsie z szynki wieprzowej przygotowane do którego całe pomidorki cherry zostały dodane. Makaronu z mąki z pszenicy durum, zwanej semoliną wykorzystałam, bo zdrowsze danie uzyskać chciałam. Taki makaron od zwykłego pszennego bogatszy jest w białka, witaminy i składniki mineralne, czyli danie z nim dla zdrowie będzie idealne. Ser grana padano spaghetti dodał smaku owocowego, a horapha czyli bazylia tajska lekko anyżowego.
Składniki
- 450 g świeżo mielonego mięsa wieprzowego z szynki,
- 1 biała cebula,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 płaska łyżeczka ostrej mielonej papryki,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- sól do smaku,
- ok. 10 pomidorków cherry,
- 500 ml przecieru pomidorowego,
- 1 łyżeczka cukru pudru,
- 1 płaska łyżeczka suszonego czosnku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- świeże listki horapha czyli bazylii tajskiej,
- tarty ser żółty grana padano,
- makaron spaghetti 100% pszenicy durum.
Przygotowanie
Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę z całymi pomidorkami cherry. Przekładamy do garnka, dolewamy przecier pomidorowy, dodajemy cukier puder i podgrzewamy na małym ogniu.
Na tej samej patelni podsmażamy mięso z dodatkiem ostrej papryki i soli. Przekładamy do garnka z pomidorami. Następnie dodajemy czosnek, sos sojowy, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy ok. 10 -15 min.
W tym czasie w lekko osolonej wodzie gotujemy makaron na al dente, odcedzamy.
Makaron podajemy z sosem, startym serem i świeżymi listkami bazylii tajskiej.
Rada: pomidorki cherry podsmażamy w całości, najlepiej dodać pod koniec smażenia cebuli, żeby całkiem się nie rozpadły.
cudownie podane!
zapraszam do udziału w wiosennym konkursie 🙂 foodmania-przepisy.blogspot.com/search/label/KONKURS
Dziękuję i chętnie zaglądnę 🙂