Makaron w sosie dyniowym (z pieczonych warzyw)

20 lis, 2016 | DANIA GŁÓWNE, DYNIA, MAKARON, Wszystkie przepisy | 4 Komentarze

Wystarczy max 30 min do przygotowania, smacznego, wegetariańskiego dania. Warzywa bez obierania w piekarniku pieczemy, następnie z bulionem blenderem miksujemy, przez sito przecieramy, do smaku doprawiamy, makaron do sosu dyniowego dodajemy, serem i sezamem czarnym posypujemy. Tymianek, curry jest wyczuwalny, dzięki temu smak jest niebanalny. Danie tanie, łatwe do przygotowania i zostaje dużo czasu do odpoczywania. 

Składniki

  • 2 – 3 porcje makaronu  np.warkoczyk, świderki,
  • 2 średniej wielkości marchewki,
  • ½ małej dyni,
  • 6 kolorowych słodkich mini papryczek,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego z papryką ostrą, pomidorami i bazylią,
  • świeży tymianek,
  • curry do smaku,
  • sól do smaku,
  • szczypta mielonego pieprzu ziołowego,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • kubek bulionu (ok. 200 ml),
  • sezam czarny,
  • ser twardy np. grana padano.

Przygotowanie

Warzywa myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, nie obieramy. Dynię przekrawamy na połowę, wydrążamy miąższ z pestkami i kroimy na cienkie plastry. Marchewki kroimy na plasterki. Pokrojone warzywa oraz całe papryczki skrapiamy olejem i układamy na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie posypujemy solą, przyprawą curry i igiełkami tymianku. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na ok. 15-20 min. Warzywa zmiękną i będą delikatnie złote, nie wolno ich za mocno spiec.

 Z papryczek odrywamy tylko ogonki, jeśli maja dużo pestek, to je usuwamy.

Warzywa przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy za pomocą blendera. Dolewamy bulionu, nie wszystko na raz, krem ma być gęsty. Całość przecieramy przez gęste sito, żeby uzyskać idealną kremowość, a jednocześnie oddzielimy skórki z warzyw.

Do przetartych warzyw dodajemy sól, pieprz ziołowy i czarny do smaku, oraz dodatkowo curry. 
Jeszcze raz całość miksujemy kilka sek.

Krem z dyni podajemy z ugotowanym na al dente makaronem, posypanym płatkami (lub startym) sera, tymiankiem, a dla kontrastu i smaku czarnym sezamem.

4 komentarze

  1. Kasia Sarna

    bardzo ładnie podany,
    musi pysznie smakować 🙂

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Dziękuję, smakowało 🙂 :* :*

      Odpowiedz
  2. Arkadiusz

    Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie 🙂

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Dziękuję i również pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl