Makaron ze szparagami – zielony bączek

13 kwi, 2018 | MAKARON, SZPARAGI, Wszystkie przepisy | 2 Komentarze

Zielono dookoła wszędzie, więc na talerzu makaron w zieleni też będzie. Bączek fajnie zakręcony z szparagami i ziołami został połączony. Danie smaczne, zdrowe i ekspresowe. 

Składniki

  • 250 g makaronu np. bączek, świderki,
  • garść zielonych szparagów,
  • świeży lubczyk,
  •  świeża mięta,
  • świeża bazylia,
  • świeża zielona pietruszka,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • pieprz czarny świeżo mielony,
  • sól do smaku,
  • szczypta cukru,
  • sok z cytryny,
  • serek biały solankowy.

Przygotowanie

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy. Lubczyk, miętę, zieloną pietruszkę bardzo drobno siekamy (powinno być po jednej łyżce).

Szparagi myjemy, odrywamy stwardniałe końcówki, kroimy w cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw (główki pozostawiamy w całości).

Na patelni rozgrzewamy olej z szczyptą cukru i soli. Dodajemy szparagi i podgrzewamy max 2 min, mają być al dente. Następnie skrapiamy kilkoma kroplami soku z cytryny, delikatnie mieszamy i doprawiamy pieprzem.

Dodajemy makaron, posiekane zioła, mieszamy. Podajemy z serkiem i listkami bazylii.

2 komentarze

  1. Smakołyki Angeli

    Pyszny wiosenny obiad! Bardzo apetyczny! Dziękuję za dołączenie do mojej miętowej akcji kulinarnej i serdecznie pozdrawiam, A.

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Dziękuję 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl