Chleb pszenno gryczany z prażonym słonecznikiem

14 maj, 2017 | PIECZYWO, Wszystkie przepisy | 6 Komentarze

Chleb z mąki pszennej i gryczanej ciekawie smakuje i jak się samemu upiecze to niewiele kosztuje. Prażony słonecznik dodał smaku fajnego, jak dla mnie lekko orzechowego. Taki chleb można tylko z samym masłem zajadać, nic nie dodawać, bo w smaku jest idealny, a przepis na niego jest banalny.

Składniki

  • 40 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 200 g mąki gryczanej,
  • 400 ml ciepłej wody,
  • 150 g łuskanego słonecznika Kresto,
  • 2 łyżeczki soli,
  • ok. 500 g mąki pszennej typ 480,

ponadto:

  • mąka do podsypania,
  • tłuszcz do wysmarowania formy.

Przygotowanie

W dużej misce, rozpuszczamy drożdże w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. Dodajemy mąki gryczanej mieszamy (można mieszać robotem kuchennym z hakiem świder), przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na ok. 15 min do wyrośnięcia.

W tym czasie, siekamy słonecznik na mniejsze kawałki, może pozostać też w całości. Prażymy na suchej patelni.

Do wyrośniętego zaczyny dodajemy jeszcze ciepły słonecznik, sól, stopniowo mąkę pszenną i mieszamy za pomocą łyżki drewnianej lub mikserem.

Rada: dodając ciepły słonecznik do zaczynu, ciasto szybciej będzie rosło.

Kiedy ciasto będzie stawiało opór, zagniatamy ręcznie. Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką na kolejne 15 min. Jeszcze raz zagniatamy, w razie potrzeby dodajemy mąki.

Formę na tortownicę o średnicy ok. 25 cm natłuszczamy i podsypujemy mąką. Przekładamy do niej ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia, ok. 30 min. Piekarnik nastawiamy na 200°C i pieczemy w tej temp. ok. 40 min.

Rada: zanim wyciągniemy chleb z formy, czekamy kilka min, łatwiej nam odejdzie.

6 komentarzy

  1. Anonimowy

    witaj-masz wspaniałe przepisy , czy możesz mi powiedzieć jaki chlebek z Twojego przepisu mogę upiec z mąki żytniej pełnoziarnistej i mąki pełnoziarnistej 3 zboża, oraz z mąki pszennej pełnoziarnistej -mam spory zapas pozdrawiam rysiaa

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Dziękuję bardzo za miłe słowa. Najlepiej zaglądnąć tutaj monikismakolyki.blogspot.com/search/label/PIECZYWO wiele przepisów na pieczywo, również z tych mąk co podałaś.Ale również ten przepis można wykorzystać zamieniając mąkę gryczaną i pszenną na mąki pełnoziarnistą 3 zboża, oraz z mąkę pszenną pełnoziarnistą 🙂 A tu z dodatkiem mąki żytniej monikismakolyki.blogspot.com/search?q=m%C4%85ki+%C5%BCytniej Pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Trzeba chyba skopiować link 🙂

      Odpowiedz
  2. Asa_6niebo

    mniam, chlebek wygląda mega-pysznie!

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      🙂 mniam 🙂

      Odpowiedz
    • Anonimowy

      dziękuję za odpowiedz!rysiaa

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl