Chrupiący kalafior w serowej panierce

21 lut, 2016 | PRZEKĄSKA, Wszystkie przepisy | 2 Komentarze

Chrupiący kalafior w serowej panierce bardzo łatwo i szybko się przygotowuje i dobrze smakuje, a delikatny kalafior jak z ostrym sosem połączymy, to smakowy duet utworzymy. Można go jako przekąskę zajadać lub jako dodatek do obiadu podawać. 

Składniki

  • 1 świeży kalafior,
  • 2 duże jajka,
  • 50 g twardego sera np. bursztyn, parmezan,
  • 2 szklanki bułki tartej,
  • 1 łyżka suszonego koperku,

sos:

  • 4 łyżki majonezu,
  • 2 łyżeczki sosu ostrego chili,
  • 2 łyżki sosu słodko chili,
  • 1 łyżeczka miodu.

Przygotowanie

Kalafior czyścimy i dzielimy na mniejsze różyczki. Ser trzemy na najdrobniejszej tarce. Bułkę tartą mieszamy z koperkiem i serem. Jajka dokładnie rozbijamy za pomocą trzepaczki.

Różyczki kalafiora zanurzamy w jajku, a następnie obtaczamy w bułce z serem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w piekarniku ok. 20 min w 200°C , na złoty kolor (przed wyciągnięciem należy sprawdzić czy kalafior jest gotowy, ma być chrupiący, ale nie surowy !). 

Sos:

Wszystkie składniki na sos łączymy do uzyskania gładkiej konsystencji, sosu chili można dodać na samym końcu wg własnego uznania.

Tak przygotowane chrupiące różyczki podajemy z pikantnym sosem.  Najlepiej smakują zaraz po przygotowaniu.

2 komentarze

  1. wedelka

    Świetny pomysł 🙂 Muszę koniecznie wypróbować 🙂

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Polecam 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl