Genialne łódki z bakłażana na szerokie wody wypłynęły i ze sobą złoty pakunek wzięły, czyli bakłażany grillowane, kuskusem z suszonymi pomidorami nadziewane, ze śledziem podane.
Składniki
- 2 bakłażany,
- śledzie po kołobrzesku lub inne marynowane,
- ¾ szklanki drobnego kuskusu,
- suszona, mielona kurkuma,
- pomidory suszone w oleju (według uznania),
- świeża zielona pietruszka,
- suszone płatki chili,
- pieprz czarny świeżo mielony,
- olej rzepakowy,
- sól do smaku,
- zielony pieprz marynowany,
- małe kapary.
Przygotowanie
Bakłażana po długości kroimy, nacinamy i solimy. Na 10 min odstawiamy i z nadmiaru wody wycieramy. Olejem rzepakowym smarujemy i na grillu grillujemy.
W międzyczasie kuskus wrzątkiem zalewamy, kurkumą dla smaku i koloru doprawiamy, dużą ilość pokrojonych drobno pomidorów suszonych, zielonej pietruszki dokładamy, odrobinę oleju z pomidorów dolewamy, płatkami chili i pieprzem wyostrzamy, mieszamy i do napęcznienia odstawiamy.
Kuskus na bakłażana przekładamy, na wierzch śledzia – najcenniejszy skarb – układamy i całość grillujemy, potem ziarenkami zielonego marynowanego pieprzu i kapary posypujemy i z wielkim smakiem sobie, przepyszne danie z grilla jemy.
Monia! Jak to cudnie wygląda! I jeszcze takie nietypowe zestawienie smaków (ja uwielbiam śledzie!) – ależ bym się chciała załapać na taką ucztę 🙂
Buziaki wakacyjne!
Dziękuję Ci bardzo gorąco, za każde Twoje słowa :* Jest mi niezmiernie miło 🙂