Grillować będziemy, więc każdy myśli kaszankę, mięso, kiełbaski kupujemy i z ketchupem, sosami sobie zjemy! Ja jednak wolę warzywa grillować na różne sposoby je smakować. Dzisiaj kolorowe warzywa połączyłam na sałatkę zamieniłam, delikatnie posoliłam, pieprzem smak wyostrzyłam, olejem delikatnie skropiłam i na grill wszystko razem położyłam. Warzywa smakami się zmieszały i ciekawy bukiet smaków uzyskały. Do całości dużo ziół i sera sałatkowego dodałam i cudowną, kolorową pełną letnich smaków już miałam. Kiedy ją podałam, to kolejne zamówienie na nią miałam, bo nie dość, że od tradycyjnego grillowania zrezygnowałam, to w smakach grillowanej sałatki się rozkochałam. Taką sałatkę na grillu każdy może przygotować, po swojemu z ulubionych warzyw skomponować.
Składniki
na ok. 6 porcji:
- ser sałatkowy biały typu feta,
- 1 cebula czosnkowa,
- 1 cebula biała,
- 2 duże marchewki,
- 2 korzenie pietruszki,
- 2 cebule dymki ze szczypiorem,
- 2 małe młode cukinie,
- 1 czerwona papryka,
- garść pomidorków koktajlowych (żółtych, czerwonych),
- 1 kolba kukurydzy,
- garść fasolki szparagowej zielonej i żółtej,
- duża gałązka świeżego lubczyku,
- gałązki zielonej pietruszki,
- świeży koperek,
- olej rzepakowy,
- sól do smaku,
- pieprz czarny mielony do smaku,
- 1 płaska łyżeczka mielonej kurkuma z imbirem i marchewką.
Przygotowanie
Wszystkie warzywa umyć, osuszyć, (marchewkę i pietruszkę można obrać), paprykę oczyścić z nasion. Marchew pokroić w słupki, pietruszkę na półplasterki, cebulę w grubsze piórka, a cukinię i paprykę w większe kawałki (kostkę, plastry). Kukurydzę pokroić na plastry o grubości ok. 2 cm (rada: wielkość pokrojonych warzyw ma znaczenie, te twardsze należy pokroić na mniejsze\cieńsze kawałki a miękkie na większe, ponieważ grillują się równocześnie). Przełożyć do miski, dodać fasolkę, polać olejem rzepakowym, doprawić solą, pieprzem, kurkumą, całość dokładnie wymieszać. Warzywa przełożyć na folię aluminiową (błyszcząca str. do góry) ułożonej w koszyku do grillowania, dodać świeży lubczyk i zieloną pietruszkę.
Rada: warzywa na foli można przełożyć na tackę aluminiową lub użyć foremki aluminiowej pełnej do pieczenia. Warzywa można zwinąć w samą folię, ale złożoną podwójnie i tak, żeby można było ją otworzyć od góry podczas grillowania, ponieważ będą dodawane kolejne warzywa.
Warzywa grillować do momentu aż będą miękkie, ale delikatnie chrupiące. Czas grillowania ok. 40 min, od czasu do czasu mieszać.
Kiedy warzywa będą al dente dodać pomidorki, grillować jeszcze z 4 min.
Warzywa podawać z posiekanym świeżym, koperkiem, szczypiorkiem i zieloną pietruszką. Aby sałatka była gotowa, należy dodać pokrojony w kostkę ser sałatkowy, który nadaje wyjątkowego, delikatnie słonego, kremowego smaku.
Och, takie smakowite warzywa to ja ZAWSZE zamienię (nawet na kaszankę!) No coś wspaniałego, dzięki za przepis!!!
Ja właśnie lubię warzywa z grilla, a kaszankę …. oj przemilczę 😛
Świetna sałatka, polecam!
Dziękuję pięknie 🙂