Zapraszam na chleb słonecznikowy, z ziarnami sezamu i czarnuszki, ale taki trochę nietypowy. Słonecznik wcześniej uprażony, na gładko dokładnie został zmiksowany i do wyrobienia ciasta wsypany. Łatwo się go przygotowuje, tylko dłużej się na końcowy efekt oczekuje, ale jeśli się go spróbuje, to smakiem Was oczaruje.
Składniki
- 300 g mąki chlebowej pszennej typ 750,
- 300 ml ciepłej wody,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 kopiasta łyżeczka soli,
- 8 g suszonych drożdży lub 20 g świeżych,
- 100 g pestek słonecznika,
- 70 g łuskanego białego sezamu,
- 70 g ziaren czarnuszki,
ponadto:
- mąka do podsypania.
Przygotowanie
Zaczyn: do dużej miski wlać wodę, dodać drożdże, 100 g mąki, cukier, ziarna czarnuszki i sezam, wymieszać do połączenia składników. Przykryć szczelnie folią spożywczą, odstawić na ok. 15 min do wyrośnięcia.
Słonecznik uprażyć na suchej patelni, dokładnie zmiksować.
Do zaczynu dodać przesianą mąkę (ok. 50 g zostawić na koniec), sól, wymieszać za pomocą łyżki, wsypać zmiksowany słonecznik i wyrobić ciasto dłonią. Uformować kulę, pozostawić pod przykryciem w temp. pokojowej na ok. 45 min.
Ciasto przełożyć na blat podsypany mąką, spłaszczyć i kontynuować wyrabianie, składając z zew. do wew. i obracając je, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować podłużny kształt chleba, przełożyć do koszyka lub pozostawić na blaszce, podsypaną mąką. Wierzch ciasta oprószyć mąką, przykryć folią spożywcza i poczekać ok. 45 min, żeby ciasto zwiększyło swoją objętość.
Jeśli ciasto jest w koszyku, przełożyć na blachę. Wierzch naciąć żyletką/nożykiem po długości i piec w 195°C, tryb „góra-dół”, ok. 40 min.
Chleb przełożyć na kuchenną kratkę, aby się nie zaparzyło od dołu, poczekać do całkowitego przestygnięcia.
Uwielbiam zarówno sezam, jak i (zwłaszcza!) czarnuszkę 🙂 I podziwiam, jak „ciężko” napakowany chlebek Ci wyrósł!
Dziękuję bardzo, chwilkę poczekałam żeby wyrósł 🙂