Czas na szybkie i zdrowe gotowanie, na makaronowo warzywne danie. Dużo przypraw tutaj używamy, dzięki temu lepszy smak mamy. Całość z białą mozzarellą podajemy, a dodatkowo utartą w moździerzu bazylią z oliwą i sokiem z cytryny podajemy. Obiad bardzo szybko przygotowujemy, a co najważniejsze zdrowo jemy.
Składniki
na 2 porcje
- 250 g zielonych szparagów,
- 200 g makaronu np. maccheroni, świderki,
- 2 ząbki czosnku,
- 150 g pomidorków koktajlowych,
- 1 kulka białej mozzarelli,
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
- sól do smaku,
- szczypta cukru,
- kurkuma w proszku,
- mielona słodka papryka,
- mielona słodka papryka wędzona,
- pieprz czarny świeżo mielony,
- suszone płatki chili,
ponadto:
- 2 garście świeżej bazylii,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sok z cytryny do smaku.
Przygotowanie
Bazylię (kilka listków zostawić do dekoracji) utrzeć w moździerzu z oliwą i solą, doprawić sokiem z cytryny.
Szparagi umyć, oderwać stwardniałe końcówki przez wygięcie w łuk, pokroić ma mniejsze kawałki. Czosnek pokroić w półplasterki, a pomidorki przekroić na połowę.
Makaron ugotować na al dente w lekko osolonej wodzie, w tym czasie na dużej patelni rozgrzać oliwę.
Dodać warzywa (szparagi bez końcówek, czosnek i pomidorki), oprószyć solą, cukrem, papryką i kurkumą. Całość krótko podsmażyć, wlać chochelkę wody z gotującego makaronu, dodać końcówki szparagów i podgrzać 1- 2 min. Dodać makaron, delikatnie wymieszać, doprawić pieprzem do smaku.
Makaron podawać z kawałkami mozzarelli, utartą bazylią i jej świeżymi listkami. Całość oprószyć świeżo mielonymi płatkami chili.
Nie tylko apetycznie wygląda, ale musi być bardzo aromatyczny i pachnący, zważywszy na dobór przypraw. Makarony to świetna baza do takich fajnych kompozycji, jak twoja 🙂
Dziękuję jeszcze raz :*