Tarta z kapustą i grzybami w świątecznej odsłonie

21 gru, 2023 | BOŻE NARODZENIE, DANIA JARSKIE, GRZYBY, PRZYSTAWKI, TARTA | 2 Komentarze

Zapraszam na tartę w świątecznej odsłonie, bo na kruchym cieście kapusta z grzybami została dodana i w piekarniku zapiekana. Taką tartę na ciepło można podawać, na zimno zjadać. Z barszczem czerwonym jak ją podamy, to oryginalne, pyszne, świąteczne danie mamy.

Składniki

ciasto na 4 małe tarty ok. 12 cm lub 2 duże o średnicy ok. 25 cm:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 100 g mąki krupczatki,
  • 250 g zimnego masła,
  • ½ łyżeczka soli,
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany,

farsz na jedną dużą lub dwie mniejsze tarty:

  • 500 g kapusty kiszonej,
  • ½ szklanki bulionu warzywnego lub grzybowego,
  • 60 g suszonych grzybów np. prawdziwków,
  • 1 cebula różowa,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • 1 łyżka kminku całego,

ponadto:

  • 2 kromki czerstwego pieczywa,
  • 2 łyżki oleju,
  • kminek cały.

Przygotowanie

Ciasto:

Rada: z ciasta można przygotować 2 większe tarty, część można zamrozić. Farsz jest na 1 dużą tartę.

Wszystkie składniki na ciasto wyrobić, uformować kulę, rozwałkować (podsypać mąką), wyłożyć dno i boki formy o średnicy ok. 25 cm. Nakłuć widelcem, włożyć do lodówki na ok. 20 min.

Piec w 190°C ok. 15 min.

Farsz:

Kapustę bardzo drobno poszatkować lub krótko zmiksować w robocie. Cebulę pokroić w drobną kostkę.

Suszone grzyby zmiksować na proszek za pomocą blendera, kminek drobno pokroić.

Na dużej głębokiej patelni (lub w garnku o szerokim dnie) rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę, dodać kapustę i całość przesmażyć. Dodać kminek, sproszkowane grzyby, wlać bulion i dusić pod przykryciem ok. 15 min, nie zapomnieć o mieszaniu. Zdjąć pokrywę, doprawić solą i pieprzem do smaku, podsmażyć do momentu odparowania wody.

Kapustę pozostawić do całkowitego przestygnięcia. Jajka dokładnie roztrzepać, połączyć z kapustą.

Kruszonka z pieczywa:

Pieczywo porwać na drobne kawałki, oprószyć solą, pieprzem i wymieszać z drobno pokrojonym kminkiem (można rozgnieść w moździerzu, można użyć mielonego). Na patelni rozgrzać olej, przyrumienić pieczywo.

Piekarnik nastawić na 170°C.

Na ciasto przełożyć masę z kapusty, na wierzch dodać kruszonkę z pieczywa, piec ok. 20 min.

2 komentarze

  1. Marzynia

    Miłego świętowania Moniczko! Bo że jest smaczne to wiem!

    Odpowiedz
    • Monika

      Dziękuję pięknie, życzę wszystkiego dobrego na ten Nowy Rok.

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl