Zapraszam na tartę w świątecznej odsłonie, bo na kruchym cieście kapusta z grzybami została dodana i w piekarniku zapiekana. Taką tartę na ciepło można podawać, na zimno zjadać. Z barszczem czerwonym jak ją podamy, to oryginalne, pyszne, świąteczne danie mamy.
Składniki
ciasto na 4 małe tarty ok. 12 cm lub 2 duże o średnicy ok. 25 cm:
- 300 g mąki pszennej,
- 100 g mąki krupczatki,
- 250 g zimnego masła,
- ½ łyżeczka soli,
- 1 łyżka kwaśnej śmietany,
farsz na jedną dużą lub dwie mniejsze tarty:
- 500 g kapusty kiszonej,
- ½ szklanki bulionu warzywnego lub grzybowego,
- 60 g suszonych grzybów np. prawdziwków,
- 1 cebula różowa,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- sól do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- 1 łyżka kminku całego,
ponadto:
- 2 kromki czerstwego pieczywa,
- 2 łyżki oleju,
- kminek cały.
Przygotowanie
Ciasto:
Rada: z ciasta można przygotować 2 większe tarty, część można zamrozić. Farsz jest na 1 dużą tartę.
Wszystkie składniki na ciasto wyrobić, uformować kulę, rozwałkować (podsypać mąką), wyłożyć dno i boki formy o średnicy ok. 25 cm. Nakłuć widelcem, włożyć do lodówki na ok. 20 min.
Piec w 190°C ok. 15 min.
Farsz:
Kapustę bardzo drobno poszatkować lub krótko zmiksować w robocie. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Suszone grzyby zmiksować na proszek za pomocą blendera, kminek drobno pokroić.
Na dużej głębokiej patelni (lub w garnku o szerokim dnie) rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę, dodać kapustę i całość przesmażyć. Dodać kminek, sproszkowane grzyby, wlać bulion i dusić pod przykryciem ok. 15 min, nie zapomnieć o mieszaniu. Zdjąć pokrywę, doprawić solą i pieprzem do smaku, podsmażyć do momentu odparowania wody.
Kapustę pozostawić do całkowitego przestygnięcia. Jajka dokładnie roztrzepać, połączyć z kapustą.
Kruszonka z pieczywa:
Pieczywo porwać na drobne kawałki, oprószyć solą, pieprzem i wymieszać z drobno pokrojonym kminkiem (można rozgnieść w moździerzu, można użyć mielonego). Na patelni rozgrzać olej, przyrumienić pieczywo.
Piekarnik nastawić na 170°C.
Na ciasto przełożyć masę z kapusty, na wierzch dodać kruszonkę z pieczywa, piec ok. 20 min.
Miłego świętowania Moniczko! Bo że jest smaczne to wiem!
Dziękuję pięknie, życzę wszystkiego dobrego na ten Nowy Rok.