Risotto to moje jedno z ulubionych dań, które często przygotowuję, bo za każdym razem nowymi smakami czaruję. Tym razem do risotto tylko świeże zioła i awokado dodałam, dzięki któremu kremowy smak uzyskałam. Ryż, cebulkę na oliwie z oliwy podsmażyłam, świeże zioła, awokado dołożyłam, na sam koniec sera dodałam i dla wyrafinowanego charakteru oliwą o smaku trufli całość delikatnie polałam.
Składniki
- 250 g ryżu arbario do risotto,
- 3 łyżki oliwy z oliwy,
- 3 cebule dymki,
- ok. 800 ml bulionu warzywnego,
- 1 duże dojrzałe awokado,
- sok z cytryny,
- pęczek zielonej pietruszki,
- ok. 25 g sera parmezan lub grana padano,
- sól do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- oliwa z oliwek o smaku trufli.
Przygotowanie
W rondelku zagotować bulion i trzymać cały czas na małym ogniu.
Białą część cebuli dymki pokroić w plasterki.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwy, zeszklić cebulkę, dodać ryż i całość podsmażyć, aby każde ziarenko dokładnie zostało obtoczone w oliwie. Wlać część gorącego bulionu, tylko tyle, żeby ryż został przykryty. Całość podgrzewać, często mieszać, stopniowo, chochelka po chochelce (nie wszystko na raz) dolewać gorący wywar.
Rada: bulion dolewać po chochelce stopniowo, na końcu ma całkowicie zostać wchłonięty przez ryż.
Awokado pokroić w drobną kostkę, część rozgnieść widelcem, skropić sokiem z cytryny.
Kiedy ryż będzie miękki, dodać awokado, podgrzać ok. 1 mim, wymieszać z posiekanym szczypiorkiem i zieloną pietruszką, doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać ser i delikatnie wymieszać.
Risotto przed podaniem polać oliwą z oliwek o smaku trufli. Dodatkowo posypać szczypiorkiem, pietruszką i płatkami sera.
Wygląda cudownie – takie zieloniutkie! A smak ciężko mi sobie wyobrazić, ale domyślam się, że było pyszne 🙂
Oj tak było pyszne 🙂