Purée warzywne o smaku umami ze złocistymi kurkami, z chrupiącymi czarnuszki ziarenkami i olejem koperkowym, smacznym wyjątkowym. Danie w stylu zero waste jest przygotowane, warzywa na purée nie obierane, koperek z łodygami na olej smakowy jest miksowany, a po odsączeniu do warzyw dodany. To danie smakiem zachwyciło i składnikami zaskoczyło. Połączenie niebanalne, ale za to smaczne, oryginalne.
Składniki
- 300 g pietruszki korzeń,
- 450 g marchewki,
- 2 średnie cebule czosnkowe,
- 2 cebule dymki,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- 1 płaska łyżeczka mielonej kurkumy,
- sól do smaku,
ponadto:
- ziarenka czarnuszki,
- 250 g świeżych kurek,
- sól czosnkowa,
- olej rzepakowy ,
- pęczek koperku,
- sok z limonki,
- sól do smaku.
Przygotowanie
Olej koperkowy:
Pęczek koperku razem z łodygami posiekać, włożyć do blendera, wlać 100 ml podgrzanego do 40°C oleju rzepakowego i zmiksować na gładko, dodać sól i sok z limonki do smaku. Przelać przez bardzo gęste sito, resztki koperku nie wyrzucać!
Purée:
Warzywa umyć dokładnie, odciąć końcówki z marchewki i pietruszki (nie obierać), pokroić na plastry. Cebulę czosnkową obrać, pokroić w dowolnie na mniejsze kawałki. Cebule dymkę pokroić w plastry razem ze szczypiorkiem.
W garnku o szerokim dnie rozgrzać 3-4 łyżki oleju rzepakowego, wrzucić wszystkie warzywa i przesmażyć ok. 4 min, mieszać, żeby nic się nie przypaliło. Zalać ok. 600 ml gorącej wody, dodać kurkumę, pozostały koperek z oleju koperkowego i dusić na małym ogniu do momentu, aż warzywa będą bardzo miękkie.
Całość dokładnie zmiksować i przetrzeć przez gęste sito. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Kurki:
Kurki oczyścić, osuszyć, większe przekroić na połowę, małe pozostawić w całości. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego, dodać kurki, podsmażyć ok. 3-4 min (nie mieszać), następnie dodać szczyptę dwie szczypty soli czosnkowej, pieprz, pomieszać i jeszcze chwilkę podsmażyć na złoty kolor. Skropić sokiem z limonki.
Purée podawać z kurkami, posypać czarnuszką i koperkiem, dodatkowo polać olejem koperkowym. Można skropić dodatkowo sokiem z limonki.
O matko, jakie wspaniałe danie! Ten zastawiony stół wygląda jak z Master Chefa 🙂 I nawet pachnie przez ekran…
O matko, jak mi miło :*