Purée warzywne o smaku umami ze złocistymi kurkami

2 paź, 2023 | DANIA GŁÓWNE, DANIA JARSKIE, GRZYBY | 2 Komentarze

Purée warzywne o smaku umami ze złocistymi kurkami, z chrupiącymi czarnuszki ziarenkami i olejem koperkowym, smacznym wyjątkowym.  Danie w stylu zero waste jest przygotowane, warzywa na purée nie obierane, koperek z łodygami na olej smakowy jest miksowany, a po odsączeniu do warzyw dodany. To danie smakiem zachwyciło i składnikami zaskoczyło. Połączenie niebanalne, ale za to smaczne, oryginalne.

Składniki

  • 300 g pietruszki korzeń,
  • 450 g marchewki,
  • 2 średnie cebule czosnkowe,
  • 2 cebule dymki,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • 1 płaska łyżeczka mielonej kurkumy,
  • sól do smaku,

ponadto:

  • ziarenka czarnuszki,
  • 250 g świeżych kurek,
  • sól czosnkowa,
  • olej rzepakowy ,
  • pęczek koperku,
  • sok z limonki,
  • sól do smaku.

Przygotowanie

Olej koperkowy:

Pęczek koperku razem z łodygami posiekać, włożyć do blendera, wlać 100 ml podgrzanego do 40°C oleju rzepakowego i zmiksować na gładko, dodać sól i sok z limonki do smaku. Przelać przez bardzo gęste sito, resztki koperku nie wyrzucać!

Purée:

Warzywa umyć dokładnie, odciąć końcówki z marchewki i pietruszki (nie obierać),  pokroić na plastry. Cebulę czosnkową obrać, pokroić w dowolnie na mniejsze kawałki. Cebule dymkę pokroić w plastry razem ze szczypiorkiem.

W garnku o szerokim dnie rozgrzać 3-4 łyżki oleju rzepakowego, wrzucić wszystkie warzywa i przesmażyć ok. 4 min, mieszać, żeby nic się nie przypaliło. Zalać ok. 600 ml gorącej wody, dodać kurkumę, pozostały koperek z oleju koperkowego i dusić na małym ogniu do momentu, aż warzywa będą bardzo miękkie.

Całość dokładnie zmiksować i przetrzeć przez gęste sito. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Kurki:

Kurki oczyścić, osuszyć, większe przekroić na połowę, małe pozostawić w całości. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego, dodać kurki, podsmażyć ok. 3-4 min (nie mieszać), następnie dodać szczyptę dwie szczypty soli czosnkowej, pieprz, pomieszać i jeszcze chwilkę podsmażyć na złoty kolor. Skropić sokiem z limonki.

Purée podawać z kurkami, posypać czarnuszką i koperkiem, dodatkowo polać olejem koperkowym.  Można skropić dodatkowo sokiem z limonki.

2 komentarze

  1. Marzynia

    O matko, jakie wspaniałe danie! Ten zastawiony stół wygląda jak z Master Chefa 🙂 I nawet pachnie przez ekran…

    Odpowiedz
    • Monika

      O matko, jak mi miło :*

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl